Samarbete ska minska matsvinnet i livsmedelskedjan

PUBLICERAD: 20 maj 2019
UPPDATERAD: 21 februari


I flera europeiska länder har så kallade frivilliga överenskommelser i livsmedelsindustrin lett till kraftigt minskat matsvinn i livsmedelskedjan. Nu startar IVL ett initiativ med ett stort antal myndigheter och livsmedelsföretag för att ta fram en svensk frivillig överenskommelse.

”Mycket av matavfallet uppstår i glappet mellan de olika leden i livsmedelskedjan. Genom frivilliga överenskommelser kan vi samla aktörer från hela kedjan, från produktion till handel, och minska matsvinnet från alla håll”, säger Åsa Stenmarck, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

IVL leder det ettåriga projektet, tillsammans med SCB och brittiska Waste and Resources Action Programme, WRAP. Medverkar gör också Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, WWF, näringsdepartementet, Jordbruksverket, Orkla Foods Sverige, Arla Foods, Avfall Sverige, Martin och Servera, Sodexo, Atria, Visita, Livsmedelsföretagen, Sveriges bryggerier, Svensk Dagligvaruhandel, Compass group och LRF.

Projektet ska ta fram ett förslag till hur en svensk frivillig överenskommelse bör läggas upp. Målet är att arbetet sedan ska fortsätta med en etablering av en frivillig överenskommelse under 2020.

”Erfarenheten från länder som har infört frivilliga överenskommelser har varit väldigt positiv. I Storbritannien har till exempel matavfallet minskat med tjugo procent sedan 2012. Det finns ett stort intresse både från bransch och myndigheter för det här sättet att arbeta”, säger Åsa Stenmarck.

Enligt en studie från World Resources Institute sparar företag som investerar för minskat matsvinn cirka 14 gånger investeringen. Besparingarna i samhället är mer än 250 gånger högre än investeringen, framförallt genom minskade utgifter i hushållen.

Det totala svenska matavfallet uppgick 2016 till 1,3 miljoner ton. Hushållen svarar för lejonparten: 938 000 ton, vilket är 97 kilo per person och år. Produktionen av den mat som slängs varje år motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid, eller tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

 

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Arlas Keso-mejeri nu helt fossilfritt

Arla i Falkenberg har bytt naturgas mot flisbaserad fjärrvärme och anläggningen är nu helt fossilfri.
5c03efc3-64bc-4420-81ed-0c07cae30c01-w_960

Ökad försäljning av frukt och grönsaker under 2024

Försäljningen av frukt och grönsaker ökade med 4,5 procent under 2024, jämfört med året innan, visar Dagligvaruindex Frukt & Grönt.
2c0510f8-96a3-4549-9482-05415a6a1b7e-w_960

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc