EU-gemensamma regler om transfett skyddar chipsätare

PUBLICERAD: 17 maj 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Chips är ett av de livsmedel som innehåller mest industriellt framställt transfett.|Chips är ett av de livsmedel som innehåller mest industriellt framställt transfett.

Nu gäller samma gränsvärde för transfett inom hela EU. De nya reglerna innebär att max två procent av det fett som finns i ett livsmedel får vara industriellt framställt transfett. Det är samma gränsvärde för transfett som märkningen Nyckelhålet har haft sedan 2009.

Transfetter har bland annat kopplats till höjda halter av det onda LDL-kolesterolet och minskade halter av det goda HDL-kolesterolet i blodet, vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

”Vi är mycket nöjda med de nya reglerna. Livsmedelsverket har länge arbetat för EU-gemensamma regler som begränsar mängden transfett i alla livsmedel, även de som inte kan nyckelhålsmärkas”, säger Eva Warensjö Lemming, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.

Det nya gränsvärdet bedöms kunna skydda även dem som äter mat med mest industriellt framställt transfett, som kakor, kex och chips. Enligt WHO innebär ett acceptabelt intag att högst en procent av energiintaget kommer från transfetter.

De nya reglerna trädde i kraft den 15 maj, men livsmedel som inte uppfyller kraven får fortsätta att säljas till den 1 april 2021.

De nya reglerna gäller inte naturligt transfett som bildas i kött och mjölk från idisslande djur, utan bara det transfett som framställs industriellt genom delvis härdning av flytande växtoljor. Svenska livsmedelsföretag har sänkt mängden industriellt framställt transfett kraftig, medan importerade livsmedel innehåller högre halter.

Studier tyder på att det inte spelar någon roll för hälsan, om transfettet är industriellt framställt eller om det kommer från kött eller mjölk. Det viktiga är att den totala mängden är så låg som möjligt.

Senaste nytt

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx