EU-gemensamma regler om transfett skyddar chipsätare

PUBLICERAD: 17 maj 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Chips är ett av de livsmedel som innehåller mest industriellt framställt transfett.|Chips är ett av de livsmedel som innehåller mest industriellt framställt transfett.

Nu gäller samma gränsvärde för transfett inom hela EU. De nya reglerna innebär att max två procent av det fett som finns i ett livsmedel får vara industriellt framställt transfett. Det är samma gränsvärde för transfett som märkningen Nyckelhålet har haft sedan 2009.

Transfetter har bland annat kopplats till höjda halter av det onda LDL-kolesterolet och minskade halter av det goda HDL-kolesterolet i blodet, vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

”Vi är mycket nöjda med de nya reglerna. Livsmedelsverket har länge arbetat för EU-gemensamma regler som begränsar mängden transfett i alla livsmedel, även de som inte kan nyckelhålsmärkas”, säger Eva Warensjö Lemming, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.

Det nya gränsvärdet bedöms kunna skydda även dem som äter mat med mest industriellt framställt transfett, som kakor, kex och chips. Enligt WHO innebär ett acceptabelt intag att högst en procent av energiintaget kommer från transfetter.

De nya reglerna trädde i kraft den 15 maj, men livsmedel som inte uppfyller kraven får fortsätta att säljas till den 1 april 2021.

De nya reglerna gäller inte naturligt transfett som bildas i kött och mjölk från idisslande djur, utan bara det transfett som framställs industriellt genom delvis härdning av flytande växtoljor. Svenska livsmedelsföretag har sänkt mängden industriellt framställt transfett kraftig, medan importerade livsmedel innehåller högre halter.

Studier tyder på att det inte spelar någon roll för hälsan, om transfettet är industriellt framställt eller om det kommer från kött eller mjölk. Det viktiga är att den totala mängden är så låg som möjligt.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Rött ljus för Östersjöströmming och torsk från Barents hav

Strömmingen i Östersjön får rött ljus i WWF:s Fiskguiden 2023 på grund av överfiske och krympande bestånd.
fiskguiden

Bryggkaffet favorit hos 7-Elevens kaffekunder

7-Eleven har kartlagt svenska storstadsbors kaffekonsumtion inför den internationella kaffedagen den 1 oktober.
7-Eleven bild

Nudging-projekt på Ica ska få fler att välja ekologiskt

Under oktober kommer ett antal Ica-butiker att jobba med så kallad nudging för att få kunderna att välja ekologiskt.
nudging

Fyra färdiga plockbrickor från Ridderheims

Ridderheims utvecklar sitt plockmatskoncept med färdiga plockbrickor i fyra smaker.
Unknown