DYI-gourmetrestaurang öppnar på sandstrand i Halland

PUBLICERAD: 15 maj 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Bordet som står på Ugglarps strand är bokningsbart varje fredag hela sommaren. Lisa Lemke står för recepten och kan också bokas som privat kock.

10 maj öppnade en gör det själv-gourmetrestaurang på en sanddyn mitt i Halland. The Edible Country är satsningen där Visit Sweden tillsammans med tio regionala turistorganisationer visar omvärlden att den svenska naturen är ett skafferi, som både är lättillgängligt och hälsosamt. Tretton stora, handgjorda träbord är utplacerade i skogar, fjäll och på klippor.

I samråd med Visit Sweden har Visit Halland och Destination Falkenberg placerat ett bord på en sandstrand i Ugglarp söder om Falkenberg.

”Naturnära måltidsupplevelser är något som efterfrågas allt mer och Halland har fantastiska möjligheter för det. Spektakulära matupplevelser i strandkanten är en lyx för både internationella och svenska gäster, så vi hoppas att många tar den här chansen”, säger Nadja Leek, som är strateg inom måltidsturism på Visit Halland.

Recepten för det halländska bordet är framtagna av kocken Lisa Lemke. De kommer att variera efter säsong och bygga på de råvaror som går att hitta i området kring bordet.

”Mina absolut starkaste matupplevelser i livet har jag faktiskt kopplat till just det här med att äta ute i naturen. Att få plocka det som naturen ger, äta det och sitta i den här fantastiska miljön, på stranden – det är otroligt”, säger Lisa Lemke.

Varje fredag från maj till och med september kan vem som helst boka bordet via Bookatable.com. Att boka bordet kostar ingenting och Lisa Lemkes recept ingår. Tanken är att råvarorna till stor del ska växa i området kring bordet och att det ska gå att plocka många av dem själv, men det går också att välja tilläggstjänster som färdigplockad råvarukorg, matlagningskit och en guidad matvandring med Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt. Det går även att boka in Lisa Lemke som privat kock.

Senaste nytt

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Ingen amerikansk apelsinjuice i Sverige

Svenska Juiceföreningen vill tydliggöra att apelsinjuice som säljs i Europa – och i synnerhet i Sverige – väldigt sällan kommer från USA.
Magnus Berndtsson_Svenska Juiceforeningen

Pippis klippta spaghetti från Kungsörnen

I samband med Pippi Långstrumps 80-årsdag lanserar Kungsörnen Pippi Klippt spaghetti med kortare koktid.
spagetti

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx