Köttbullen är den mest populära rätten i Ikeas restauranger. Nu utvecklas en mer hållbar variant av den välkända ikonen– en köttfribulle av växtbaserat protein.
”Som en av världens största restaurangkedjor har Ikea ett stort ansvar att servera rätter med mindre klimatpåverkan. Vi säljer väldigt många köttbullar per år och därför är det väldigt glädjande att snart kunna erbjuda en mer hållbar variant av växtbaserat protein. En köttfribulle helt enkelt”, säger Ann Holster, ansvarig för ansvarig för Ikea Sveriges restaurangverksamhet.
Ikea har som mål att minst en femtedel av försäljningen ska komma från enbart växtbaserade rätter senast 2022. Ikea Sverige har redan utvecklat rätter, som schnitzel, lasagne och pasta bolognese av växtbaserat protein, som säljs till strategiskt låga priser för att fler ska välja vegetariskt.
”I framtiden måste vi äta mer vegetarisk mat, något annat är inte hållbart. Vi vill göra hållbar och nyttig mat enkelt, prisvärt och attraktivt utan att kompromissa med varken smak eller konsistens, säger Michael La Cour, chef för Ikea Food Services AB.
Den första kundtesten av den nya köttfribullen planeras till tidigt 2020 och förhoppningen är att rätten ska börja serveras i Ikea-varuhusen efter sommaren samma år. Köttfribullen kommer att serveras i alla Ikea-restauranger runt om i världen.