Härnösand blir centrum för hållbar livsmedelsproduktion

PUBLICERAD: 15 april 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Mittuniversitetet och Härnösands kommun startar tre forskningsprojekt inom foodtech under 2019. Satsningen stödjer Härnösands kommuns inriktning om att skapa ett nationellt centrum för forskning, utveckling och innovation inom foodtech.

”Vi ser att vår region kan vara med och utveckla en hållbar livsmedelsindustri, vilket ger tillväxt och fler jobb i enlighet med ambitionerna i den nationella livsmedelsstrategin. Här finns stora möjligheter för branschöverskridande synergier, inte minst utifrån länets starka skogsbaserade industristruktur”, säger Anneli Kuusisto, utvecklare och strateg på Härnösands kommuns tillväxtavdelning.

Själva begreppet foodtech handlar i stora drag om att via innovation och forskning utveckla livsmedelsbranschen till att bli mer hållbar.

Den första förstudien handlar om att undersöka förutsättningarna för att producera fiskfoder i bioslam från massaindustri. Bioslam är en restprodukt och den goda tillgången till råvaran i regionen är avgörande för att på längre sikt skala upp andra produktionsprocesser för framställning av protein, till exempel på jästsvampar, växter och bakterier.

”Vi kommer att undersöka förutsättningarna för att producera fullvärdigt insektsprotein för utfodring av odlad fisk. Målsättningen är att ta tillvara näringsämnen i bioslam från regionens massaindustri och odla fluglarver som kan bli fiskfoder i slammet”, säger projektledaren Mikael Gulliksson, forskare vid Mittuniversitetet.

Den andra förstudien handlar om att utveckla en modell för informationsöverföring mellan konsumenter och producenter i livsmedelskedjan. Modellen ska provas i en fallstudie på Peckas Naturodlingar och produkten Peckas tomater. Peckas Naturodlingar i Härnösand är Europas största kretsloppsodling och en av anledningarna till att Härnösands kommun ser möjligheter att skapa ett nationellt centrum inom foodtech.

”Modellen ska identifiera vilken information man kan samla om livsmedelsproduktion och hur den kan visualiseras till konsumenter på bästa sätt”, säger Anna-Sara Fagerholm, projektledare för förstudien vid Mittuniversitetet.

Den tredje förstudien handlar om inventering av lämpliga material- och energiflöden, restprodukter och spillenergi för att hitta nya sätt att producera mat lokalt på ett hållbart och resurseffektivt sätt.

”Vår ambition är att ge mervärden åt produkter som betraktas som avfall och skapa tillväxt och miljönytta”, säger Henrik Haller, forskare vid Mittuniversitetets avdelning för Ekoteknik och hållbart byggande.

Målet är att ta fram viktig bakgrundsinformation för framtida foodtech-projekt i Härnösand. Förstudien omfattar kostenheten och storköket Navet med flera. Därtill kommer kontakter att hållas med HEMAB och nationella avfallshanterare som Ragn-Sells. Kartläggningen görs med hjälp av datorbaserat geografiskt informationssystem (GIS).

Samtliga förstudier kommer att genomföras under 2019 och finansieras med stöd från samverkansavtalet mellan Mittuniversitetet och Härnösands kommun.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Agtira stärker sin marknadsposition

Agtira blir medlem i Svenska Odlarlaget, en medlemsägd producentorganisation för växthusodlare i Sverige.
agtira vd

Första trendrapporten om svenskt öl

Hur ser framtiden ut för svenskt öl? Vilka trender präglar branschen 2025? Beernews presenterar Sveriges första trendrapport om öl.
Skärmavbild 2025-01-14 kl. 08.53.14

Consivo köper dansk livsmedelsdistributör

Consivo Group har förvärvat danska livsmedelsdistributören L’Italia Buona och kan nu erbjuda sina tjänster på alla fyra nordiska huvudmarknader.
Bild 1 Pasta