I en ny rapport konstateras att Norden har en unik position för att leda utvecklingen mot ett livsmedelssystem som är hållbart för både hälsan och miljön.
Rapporten ”Nordic food systems for improved health and sustainability” är en nordisk uppföljning av EAT Lancet-rapporten som Stockholm Resilience Centre har gjort på uppdrag av Livsmedelsverket. I uppföljningen har forskare tittat på hur de nordiska livsmedelssystemen ser ut idag, hur de behöver se ut i framtiden och vad som kan göras för att nå dit.
”Vi har efterfrågat den här analysen och ser det som ett viktigt underlag för vårt och andras fortsatta arbete för hållbar produktion och konsumtion av livsmedel i Sverige”, säger Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket.
Rapporten visar att Norden har goda förutsättningar att bli världsledande när det gäller hälsofrämjande och miljömässigt hållbara livsmedelssystem. Forskarna konstaterar att i Norden finns redan kostråd som väger samman hälso- och miljöaspekter, höga krav på djuromsorg, starka och välfungerande samhällsstrukturer tillsammans med en hög innovationsnivå och samarbetskultur.
Men även i Norden finns många utmaningar. Den nordiska rapporten innehåller flera förslag som innebär stora omställningar i samhället, av vad vi äter och hur vi producerar maten.
”Rapporten, och många andra studier, pekar åt samma håll – vi måste äta mer mat från växtriket och mindre kött, lagom mycket och inte slänga maten. För att nå dit krävs insatser från många olika aktörer i samhället”, säger Annica Sohlström.