Norden kan ta täten för ett hållbart livsmedelssystem

PUBLICERAD: 4 april 2019
UPPDATERAD: 21 februari

|Amanda Wood vid Stockholm Resilience Centre är en av forskarna bakom den nordiska rapporten.

I en ny rapport konstateras att Norden har en unik position för att leda utvecklingen mot ett livsmedelssystem som är hållbart för både hälsan och miljön.

Rapporten ”Nordic food systems for improved health and sustainability” är en nordisk uppföljning av EAT Lancet-rapporten som Stockholm Resilience Centre har gjort på uppdrag av Livsmedelsverket. I uppföljningen har forskare tittat på hur de nordiska livsmedelssystemen ser ut idag, hur de behöver se ut i framtiden och vad som kan göras för att nå dit.

”Vi har efterfrågat den här analysen och ser det som ett viktigt underlag för vårt och andras fortsatta arbete för hållbar produktion och konsumtion av livsmedel i Sverige”, säger Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Rapporten visar att Norden har goda förutsättningar att bli världsledande när det gäller hälsofrämjande och miljömässigt hållbara livsmedelssystem. Forskarna konstaterar att i Norden finns redan kostråd som väger samman hälso- och miljöaspekter, höga krav på djuromsorg, starka och välfungerande samhällsstrukturer tillsammans med en hög innovationsnivå och samarbetskultur.

Men även i Norden finns många utmaningar. Den nordiska rapporten innehåller flera förslag som innebär stora omställningar i samhället, av vad vi äter och hur vi producerar maten.

”Rapporten, och många andra studier, pekar åt samma håll – vi måste äta mer mat från växtriket och mindre kött, lagom mycket och inte slänga maten. För att nå dit krävs insatser från många olika aktörer i samhället”, säger Annica Sohlström.

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx