Ett nationellt branschråd för kött och chark har bildats hos Arbetsförmedlingen. Syftet är att matcha arbetslösa in i kött- och charkindustrin med fokus på slaktare och styckare.
Det nationella branschrådet för kött och chark är en etablerad form av samverkan hos Arbetsförmedlingen med syftet att vara en plattform för en bred diskussion om matchning och utbildning av arbetslösa in i kött- och charkindustrin.
Branschrådet har skapats av Arbetsförmedlingen och Kött och Charkföretagen och kompletteras med en rad organisationer och företag, som HKScan, KLS Ugglarps/Dalsjöfors, HFG Sverige och Skövde slakteri samt med representanter för Livsmedelsarbetarförbundet.
”På kort tid har vi fått till en helt ny plattform för att hantera en del av vår kompetensförsörjning. Det har varit väldigt positiva diskussioner och alla bidrar på ett konstruktivt sätt till att möta utmaningen att hitta fler framtida medarbetare och hur de ska utbildas”, säger Magnus Därth, VD på Kött och Charkföretagen.
Branschrådet kommer att öka trycket i olika satsningar och tidigt säkra att insatserna har rätt fokus och ett brett mandat i branschen. Att gemensamt lyfta och informera om branschens olika yrken externt kommer också att vara en del i arbetet.
Branschrådets ordförande Niklas Pettersson, Arbetsförmedlingen, menar att branschråd är ett effektivt sätt att samverka på arbetsmarknaden:
”Att skapa arenor för att koppla samman efterfrågan med tillgång på arbetskraft för att kunna samordna och genomföra de insatser som krävs för att lyckas med matchningen nu och i framtiden är oerhört viktigt. Detta gäller även om Arbetsförmedlingens uppdrag kan komma att förändras i grunden och vi får en annan roll.”