Efter fjolårets kritiserade satsning på vegetarisk mat under Vasaloppet, väljer arrangörerna i år att servera kycklingwok i pitabröd med enbart svenska råvaror.
Beslutet att servera grön lasagne på förra årets Vasalopp, med hänvisning till hållbarhet och minskat klimatavtryck, fick landets bönder att gå i taket.
”När Vasaloppet ska ta ansvar för miljön profilerar de sig genom att bara servera vegetarisk mat. I praktiken innebär det att man bojkottar produkterna som bönderna utefter vasaloppsspåret producerar. Det är inte bara ett svek mot de bönder som varje år ställer upp för att möjliggöra arrangemanget. Det är också ett populistiskt slag i luften”, skrev Martin Moraeus, regionordförande för LRF i Dalarna, på Facebook.
I år verkar arrangörerna ha tagit till sig kritiken och väljer i stället att servera kycklingwok i pitabröd, där alla råvaror är svenska, något som naturligtvis gläder Kronfågels VD Magnus Lagergren.
”Vasaloppsarenans vision om att inspirera varje person till ett hälsosammare liv rimmar väl med vår egen strategi där vi vill hjälpa konsumenten att göra hälsosamma och hållbara val. Vi är otroligt stolta över våra svenska bönder som producerar världens bästa kyckling utifrån många olika aspekter”, säger Magnus Lagergren.