1-3 mars är det dags för matmässan Passion för Mat, som arrangeras för tolfte gången. En nyhet för i år är att mässan flyttar från Göteborg till den nybyggda Åbymässan i Mölndal.
Lokalproducerad mat är ett tema som har återkommit på Passion för Mat under mässans alla genomföranden.
”Passion för Mat har med sina 120 noga utvalda utställare ända sedan starten haft en klar inriktning på lokalproducerad mat”, säger Lotta Hultén, som är mässans grundare och arrangör.
Smaka på Västsverige har medverket på mässan ända sedan starten 2008.
”Passion för Mat är mässan vi verkligen satsat på, det är mässan som genom alla år lyft fram närproducerade livsmedel som konsumenten allt mer efterfrågar, vilket dagligvaruhandeln idag tydligt fångar upp”, säger Jill Axelsson Pabst, ansvarig för strategisk utveckling inom mat hos Turistrådet Västsverige.
Ljusgårda i Tibro, som satsar på vertikalodling inomhus, vill lansera närodlad sallat till konsumenter i göteborgsregionen genom att ställa ut på Passion för Mat. Först ut är ruccola. I år utvecklar även Halland sin medverkan i två samlingsmontrar med flera matproducenter.
”På Passion för Mat möter besökarna därmed odlare, uppfödare och importörer av bra mat från Bohuslän, Dalsland, Västergötland samt Halland och Värmland”, säger Lotta Hultén.
I mässans Köksskola kommer mässbesökarna att möta Sveriges gastronomiska toppkrafter, som Leif Mannerström, Crister Svantesson och Stefan Holmström som alla var pionjärer inom modern svensk gastronomi. Bland kockarna märks även Thomas Sjögren som blev Årets Kock 2015 och driver nyöppnade Grano i Göteborg.
Under mässan delas även priset Årets Eldsjäl ut till en person som arbetar målmedvetet för att utveckla matupplevelsen genom att verka för smak och råvarornas kvalitet. Årets pris går till Patrik Sewerin, kökschef vid Garveriet i Floda.
2018 tilldelades Passion för Mat hedersutmärkelsen ”Pour le Mérite Gastronomique” av Sandahl Foundation, en organisation för Sveriges ledande kockar. Syftet med utnämningen var att belysa mässans inriktning och roll som mötesplats för den svenska gastronomins utveckling.
Leif Mannerström, som har medverkat på mässan under alla 11 genomföranden, är invald i Sandahl Foundation sedan 1983. Han menar att utmärkelsen avser att uppmärksamma Passion för Mat som en publik kvalitetsmässa där resultatet märks år för år.
”Passion för Mat är landets ledande matmässa, där gastronomisk kunskap och intresse för råvaror och matlagning får möjligheter att nå en bred och genuint matintresserad publik”, säger Leif Mannerström.