Mer klimatsmart att välja svensk ost än importerad

PUBLICERAD: 19 februari 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Att välja svensk ost i stället för importerad är bättre för klimatet, enligt LRF:s beräkningar. Foto: Norrmejerier

Om alla svenskar skulle äta svenskproducerad ost i stället för importerad, skulle utsläppen av växthusgaser från ostkonsumtionen minska med 16 procent. Det visar nya beräkningar från Lantbrukarnas riksförbund, LRF, baserade på de senaste siffrorna från SCB och Jordbruksverket.

Den svenska mjölkproduktionen orsakar i snitt 23 procent lägre utsläpp av koldioxidekvivalenter, än snittet för mjölk producerad i andra EU-länder, berättar Monica Demorior, hållbarhetsexpert på LRF Mjölk.

”Eftersom svenskarnas ostkonsumtion i dag bara till 45 procent utgörs av svensk ost, skulle vi minska utsläppen för osten med 16 procent om man valde enbart svensk ost, i stället för importerad”, säger Monica Demorior och nämner att de största importländerna är EU-länder, som Danmark, Nederländerna och Tyskland.

”Det pratas ju mycket om metan från kor, men enbart fem procent av de globala utsläppen kommer från metan från idisslande djur, som dessutom ingår i det naturliga kretsloppet. Det kan jämföras med de åtta procenten metan som kommer från fossila källor, och hela 74 procent orsakas av fossil koldioxid, egentligen borde fokus ligga där. Mitt tips är att man ska fortsätta äta ost, men välja svenskt.”

Palle Borgström, förbundsordförande i LRF, nämner fler anledningar till att den svenska mjölkproduktionen genererar mindre koldioxid än EU-genomsnittet.

”Den låga klimatpåverkan hänger ihop med att vi har en hög djurvälfärd med friska djur och lägst antibiotikaanvändning i EU. När korna mår bra, producerar de också mycket mjölk. Dessutom har Sverige unikt goda förutsättningar för mjölkproduktion med naturliga betesmarker och hög produktion av eget foder.”

1997 var Sveriges självförsörjningsgrad på ost 86 procent, idag har den alltså minskat till 45 procent. Samtidigt som ostkonsumtionen har ökat – från 137 000 ton 1997 till 195 000 ton 2017 – har antalet svenska mjölkkor minskat till dagens 319 000.

”Med tanke på att vi tidigare har haft många fler mjölkkor så finns det förutsättningar för att öka antalet. För att komma upp i 100 procent självförsörjning på alla mjölkprodukter skulle antalet kor behöva öka med 35 procent. Det skulle även bidra med 6 000 nya arbetstillfällen på landsbygden och ökad biologisk mångfald som i dag hotas av bland annat för få betesdjur”, säger Monica Demorior.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Grandiosa utmanar hämtpizzan med "hempizza"

Grandiosas nya koncept "Hela Sveriges hempizza" ska få fler att välja fryst pizza som äts nygräddad i hemmet.
GRAN 10 pack

Nu går det att panta chipspåsen och duschtvålen

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower.
olw bower

Matsmart erbjuder företag att prenumerera på snacks

Matsmart lanserar prenumerationstjänsten "Sveriges smartaste fika" i tre olika storlekar för arbetsplatser med olika antal anställda.
RIKSM�TETS �PPNANDE 2018

Danish Crown Sverige lanserar 50/50 Hybridfärs

Danish Crown Sverige ersätter hälften av nötköttet i sin nya hybridfärs med linser, palsternacka och morot.
hybridfärs