År 2050 kommer vi både att äta mer hälsosamt och med lägre miljöpåverkan än idag. Det förutspår Coops Matometer, som har tagit fram en prognos för hur svenskarnas frukost- och middagstallrik kan komma att se ut om 30 år.
Inför utställningen ”Framtidens Mat & Dryck” på Spritmuseum har Coops Matometer analyserat mer än 500 000 måltider och 90 000 intervjuer för att se vad svensken äter till frukost och middag. En genomgång av aktuella data i kombination med en analys av hur matvalen har ändrats de senaste 30 åren, har resulterat i en prognos för hur svenskarnas frukost- och middagstallrik kan komma att se ut år 2050.
”Som konsumenter anpassar vi kontinuerligt vad vi lägger på tallriken efter säsonger, trender, råd, vanor och inte minst vad vi har i plånboken. Samtidigt ser vi att förändringen av vad vi äter går relativt långsamt, men det är ändå tydligt att vi kommer att välja att äta både mer hälsosamt och med lägre miljöpåverkan än idag”, säger Fredrik Törn, analyschef på Coop Sverige.
Idag består svenskarnas frukosttallrikar oftast av mejeriprodukter, bröd och kaffe, medan frukt och grönsaker bara finns på nio procent av tallrikarna. 2050 förutspås en mejeriprodukt fortfarande var det som oftast konsumeras till frukost, men en större del kommer att ha ett vegetabiliskt ursprung jämfört med idag. Kaffe och bröd kommer inte att konsumeras lika ofta, samtidigt som det blir mer frukt och grönsaker på tallriken, även i flytande form.
Kött och korv finns idag på 39 procent av svenskarnas middagstallrikar, därefter kommer grönsaker, som sallat, tomat och gurka, samt mejeriprodukter. Linser och bönor finns bara på två procent av tallrikarna. Enligt Matometerns prognos kommer grönsaker att vara det som oftast ligger på middagstallriken år 2050, framför allt olika sorters kål, betor och baljväxter. Mejeriprodukter är en fortsatt viktig del, men då i form av fler vegetabiliska alternativ. Kött och korv kommer fortfarande att finns kvar, men inte alls lika ofta som 2019.
”Om vi förändrar våra matvanor i ungefär samma takt som vi har gjort de senaste 30 åren, kan man beskriva den genomsnittliga förändringen de kommande 30 åren som en evolution snarare än en revolution. Även om förändringen är stor och betydelsefull, ser den dessvärre inte ut att nå upp till den nivå som till exempel den aktuella Eat Lancet-rapporten förespråkar. Ska vi göra så stora förändringar som rapporten förespråkar, kommer det att krävas större insatser från oss i branschen, konsumenter, politiken, organisationer och teknik”, säger Fredrik Törn.
Matometerns prognos om hur framtidens frukost- och middagstallrik kommer att se ut är en del av Spritmuseums utställning Framtidens Mat & Dryck som pågår från 7 februari till oktober 2019.