2050 äter svenskarna mer hälsosamt och klimatsmart

PUBLICERAD: 15 februari 2019
UPPDATERAD: 21 februari

||Adam Arnesson, bonde på Jannelunds Gård och huvudperson i Oatlys projekt Bonde söker Bönder.

År 2050 kommer vi både att äta mer hälsosamt och med lägre miljöpåverkan än idag. Det förutspår Coops Matometer, som har tagit fram en prognos för hur svenskarnas frukost- och middagstallrik kan komma att se ut om 30 år. 

Inför utställningen ”Framtidens Mat & Dryck” på Spritmuseum har Coops Matometer analyserat mer än 500 000 måltider och 90 000 intervjuer för att se vad svensken äter till frukost och middag. En genomgång av aktuella data i kombination med en analys av hur matvalen har ändrats de senaste 30 åren, har resulterat i en prognos för hur svenskarnas frukost- och middagstallrik kan komma att se ut år 2050.

”Som konsumenter anpassar vi kontinuerligt vad vi lägger på tallriken efter säsonger, trender, råd, vanor och inte minst vad vi har i plånboken. Samtidigt ser vi att förändringen av vad vi äter går relativt långsamt, men det är ändå tydligt att vi kommer att välja att äta både mer hälsosamt och med lägre miljöpåverkan än idag”, säger Fredrik Törn, analyschef på Coop Sverige.

Idag består svenskarnas frukosttallrikar oftast av mejeriprodukter, bröd och kaffe, medan frukt och grönsaker bara finns på nio procent av tallrikarna. 2050 förutspås en mejeriprodukt fortfarande var det som oftast konsumeras till frukost, men en större del kommer att ha ett vegetabiliskt ursprung jämfört med idag. Kaffe och bröd kommer inte att konsumeras lika ofta, samtidigt som det blir mer frukt och grönsaker på tallriken, även i flytande form.

Kött och korv finns idag på 39 procent av svenskarnas middagstallrikar, därefter kommer grönsaker, som sallat, tomat och gurka, samt mejeriprodukter. Linser och bönor finns bara på två procent av tallrikarna. Enligt Matometerns prognos kommer grönsaker att vara det som oftast ligger på middagstallriken år 2050, framför allt olika sorters kål, betor och baljväxter. Mejeriprodukter är en fortsatt viktig del, men då i form av fler vegetabiliska alternativ. Kött och korv kommer fortfarande att finns kvar, men inte alls lika ofta som 2019.

”Om vi förändrar våra matvanor i ungefär samma takt som vi har gjort de senaste 30 åren, kan man beskriva den genomsnittliga förändringen de kommande 30 åren som en evolution snarare än en revolution. Även om förändringen är stor och betydelsefull, ser den dessvärre inte ut att nå upp till den nivå som till exempel den aktuella Eat Lancet-rapporten förespråkar. Ska vi göra så stora förändringar som rapporten förespråkar, kommer det att krävas större insatser från oss i branschen, konsumenter, politiken, organisationer och teknik”, säger Fredrik Törn.

Matometerns prognos om hur framtidens frukost- och middagstallrik kommer att se ut är en del av Spritmuseums utställning Framtidens Mat & Dryck som pågår från 7 februari till oktober 2019.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Sommarkänsla året runt med Pomonader

Kiviks Musteri lanserar det nya konceptet Pomonad, en kolsyrad dryck baserad på svenska äpplen och andra svenska sommarsmaker.
Pomonader 16_9

Kungsörnen firar Pippi Långstrump 80 år

Kungsörnen hyllar Pippi Långstrump på 80-årsdagen genom ett samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag och jubileumskampanjen "Gör som Pippi".
pippi

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel.
Konservburkar

Lidls kundklubb spränger tvåmiljonersvallen

Lidl Plus har nått två miljoner användare – drygt fyra år efter lanseringen – och rankas idag som branschens mest rekommenderade kundklubb.
fe654a70-4b35-4b07-925e-b90c537f24a3