Lantmännen ser positiva tecken inför skörden 2019

PUBLICERAD: 31 januari 2019
UPPDATERAD: 21 februari

|

Efter att ha summerat läget efter fjorårets katastrofskörd ser Lantmännen positiva tecken inför skörden 2019. Nu står förhoppningarna till ett normalår med svalare temperaturer och rikliga regnmängder. 

”Höstsådden har gått bra och omfattar stora arealer om cirka 600.000 hektar, vilket kan jämföras med 447.000 hektar året innan och femårssnittet på 510.000 hektar. Höstsådden 2017 var liten i och med den blöta väderleken”, säger Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson i ett pressmeddelande.

Vad gäller tillgång på utsäde inför vårsådden 2019 har EU:s nyligen beviljade dispens, där utsäde nu får lov att användas en säsong längre än vad som normalt är tillåtet, tillsammans med en ökad import mildrat bristsituationen.

”Lantmännen prioriterar att säkerställa utsädestillgången för svenska lantbrukare i år, vilket innebär en tillfälligt minskad export av frö”, säger Peter Annas, växtodlingschef på Lantmännen.

Lantmännen är drivande när det gäller forskning och utveckling av mer och fler tåliga grödor för att klara framtida klimat, bland annat inom SLU:s växtförädlingscentrum GroGrund. Satsningar på ny lantbruksteknik inom precisionsodling och bevattning, hållbar foderutveckling och nya svenskodlade proteingrödor fortsätter. Digitaliseringen av det svenska lantbruket är också en prioriterad fråga för att optimera lantbrukarens insatser på gården, ge högre skördar och en ökad lönsamhet. Lantmännen driver på utvecklingen genom egna insatser och forskningsprojekt som samlar aktörer i och utanför branschen.

Läs Lantmännens ”Spaning inför skörd 2019” i sin helhet HÄR

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado