Sverige tog en silvermedalj i världsfinalen i Bocuse d’Or

PUBLICERAD: 30 januari 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Det blev nordiskt i topp när Bocuse d’Or avgjordes i Lyon den 30 januari. Sverige tog silvret med en minimal marginal till segrande Danmark, medan bronset gick till Norge. 

Sebastian Gibrand och hans team, bestående av Tommy Myllymäki, Gustav Leonhardt och Henrik Norström, kvalade in till den stora VM-finalen i Lyon med en silvermedalj från Bocuse d’Or Europe i Turin förra året.

”Att få tävla i Bocuse d’Or har varit en mångårig dröm. Att nu stå på pallen i den mest betydelsefulla av tävlingar inom gastronomi känns otroligt. Jag kan inte nog tacka Svenska Bocuse d’Or Akademien, Gastronomi Sverige och hela det oerhört dedikerade svenska teamet, säger Sebastian Gibrand, coach för det svenska teamet.

Den första av de två svenska tävlingsrätterna bestod av Chartreuse med purjolök, jordärtskocka, gurka och krämiga skaldjur med tillhörande creme på ostron och persilja samt en sås på musslor och vitvin. Den andra tävlingsrätten, som serverades på ett ståtligt fat inspirerat av Nobelfesten, bestod bland annat av ugnsrostat kalvrack fyllt med kalv- och anklever, brässerat shortrib på kalv, variation av svamp samt tartelette av örter och kronärtskocka med vintergrönt.

De båda rätterna som ledde till medaljen tillagades på 5 timmar och 35 minuter och presenterades för en jury om 12 personer för respektive rätt. Rätterna och teamen bedöms utifrån smak, prestation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet. Men det är alltid den godaste maten som vinner. 

Under kvällen i Lyon delades dessutom pris ut till bästa commis/assisten. Priset gick i år till Danmark. Bästa tallrikspresentation gick till Frankrike och bästa fatpresentation till Finland.

Sebastian Gibrand är ursprungligen från Helsingborg men bor sedan flera år i Stockholm. Han har ett förflutet från bland annat Oaxen Krog & Slip och Studio Franzén. Sedan 2011 driver han sin egen konsultverksamhet Gibrands Gastronomi i Stockholm.

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.