Ny teknik minskar matsvinn från defekta förpackningar

PUBLICERAD: 30 januari 2019
UPPDATERAD: 21 februari

|||

Malmöbaserade Mobergs Produktkontroll har ingått samarbete med danska Trivision A/S och lanserar ett nytt optiskt visionsystem för livsmedelsindustrin, som kan minska matsvinn, som orsakas av defekta förpackningar.

Matsvinn är en global utmaning och FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) uppskattar att det globala matsvinnet varje år uppgår till svindlande 1,3 miljarder ton. En stor del av matsvinnet uppkommer, när produkter med defekta förpackningar når butikernas hyllor och konsumenterna där låter bli att köpa dem på grund av yttre skavanker.

Med industriell optisk teknik, som använder snabba och högupplösta kameror för att upptäcka skavanker på produkterna och förpackningarna, kan man minska matsvinnet. Industriell optisk teknik har funnits i mer än 40 år, men under de senaste 15–20 åren har tekniken blivit alltmer utbredd genom den breda distributionen av automatiserad produktion.

Tekniken används inom många olika tillverkningsanläggningar – från biltillverkning och elektronik till biovetenskap och läkemedel. Inom livsmedelstillverkning har danska TriVision byggt upp en ansenlig expertis och de kan dokumentera resultat i anläggningarna där deras teknik har installerats.

Nu lanserar TriVision en uppdaterad version av visionslösningen VisioPointer. Den är bara 80 x 80 cm och har en höjd av 1,85 meter. Den är väldigt lätt att använda och nya artiklar passerar den på bara fem sekunder. Livsmedelstillverkare kan nu automatiskt identifiera förorenade förseglingar och kvalitetsdefekter, felaktiga dekaler eller datummärkning och defekta förpackningar, mm.

”Med vår uppdaterade VisioPointer har vi gjort det möjligt att implementera vår teknik utan att bygga
om hela produktionsanläggningen. Storleken är så kompakt att den passar i alla produktionslinjer ”, säger Ole K. Neckelmann från TriVision.

Mobergs Produktkontroll AB är återförsäljare i Sverige för TriVisions produkter och system.

 

 

Senaste nytt

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx