Ny teknik minskar matsvinn från defekta förpackningar

PUBLICERAD: 30 januari 2019
UPPDATERAD: 21 februari

|||

Malmöbaserade Mobergs Produktkontroll har ingått samarbete med danska Trivision A/S och lanserar ett nytt optiskt visionsystem för livsmedelsindustrin, som kan minska matsvinn, som orsakas av defekta förpackningar.

Matsvinn är en global utmaning och FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) uppskattar att det globala matsvinnet varje år uppgår till svindlande 1,3 miljarder ton. En stor del av matsvinnet uppkommer, när produkter med defekta förpackningar når butikernas hyllor och konsumenterna där låter bli att köpa dem på grund av yttre skavanker.

Med industriell optisk teknik, som använder snabba och högupplösta kameror för att upptäcka skavanker på produkterna och förpackningarna, kan man minska matsvinnet. Industriell optisk teknik har funnits i mer än 40 år, men under de senaste 15–20 åren har tekniken blivit alltmer utbredd genom den breda distributionen av automatiserad produktion.

Tekniken används inom många olika tillverkningsanläggningar – från biltillverkning och elektronik till biovetenskap och läkemedel. Inom livsmedelstillverkning har danska TriVision byggt upp en ansenlig expertis och de kan dokumentera resultat i anläggningarna där deras teknik har installerats.

Nu lanserar TriVision en uppdaterad version av visionslösningen VisioPointer. Den är bara 80 x 80 cm och har en höjd av 1,85 meter. Den är väldigt lätt att använda och nya artiklar passerar den på bara fem sekunder. Livsmedelstillverkare kan nu automatiskt identifiera förorenade förseglingar och kvalitetsdefekter, felaktiga dekaler eller datummärkning och defekta förpackningar, mm.

”Med vår uppdaterade VisioPointer har vi gjort det möjligt att implementera vår teknik utan att bygga
om hela produktionsanläggningen. Storleken är så kompakt att den passar i alla produktionslinjer ”, säger Ole K. Neckelmann från TriVision.

Mobergs Produktkontroll AB är återförsäljare i Sverige för TriVisions produkter och system.

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Lantmännen först med storskalig fossilfri livsmedelsproduktion

Lantmännen blir först i världen att i år genomföra en fossilfri produktion av livsmedel i stor skala.
Drönarbild över öppna landskap

Han går från Oatly till The Green Dairy

Johan Girdo, operativ chef för Oatly i Europa, Mellanöstern och Afrika, har utsetts till ny vd i The Green Dairy.
Johan_Girdo_0001

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt