Varannan svensk underskattar behovet av fullkorn i kosten

PUBLICERAD: 20 januari 2019
UPPDATERAD: 21 februari


De flesta svenskar känner till att fullkorn är bra för hälsan. Ändå är det bara knappt hälften som anser att de äter tillräckligt mycket. De flesta vet heller inte vad fullkorn är bra för eller vilken mat man bör äta för att få i sig detta. Det visar en undersökning som Censuswide gjort på uppdrag av Nestlé

I undersökningen uppger 71 procent att de tror att det är viktigt att äta fullkorn, men bara 49 procent anser att de äter tillräckligt mycket av det. Ännu färre känner till hur fullkorn kan påverka kroppen. Ungefär var tredje tror att det minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. 16 procent tror att fullkorn minskar risken för att drabbas av diabetes typ 2. Lite mer än hälften, 57 procent, menar att det är bra för matsmältningen.

Kunskapen om vad man bör äta för att få i sig fullkorn är låg. 62 procent känner till att det finns i rågbröd och 49 procent i råris och olika former av gröt. 9 procent tror att det finns fullkorn i bananer och vitt bröd. 98 procent vet inte hur mycket fullkorn som rekommenderas. Enligt Livsmedelsverket äter bara var tionde tillräckligt.

”Jag är inte förvånad över de här svaren, men det vore bra om fler kände till hälsofördelarna med fullkorn. Fullkorn är en av de kostfaktorer som är viktigast för prevention av vällevnadssjukdomar och där resultaten konsekvent pekar åt samma håll. Ett högt fullkornsintag är entydigt kopplat till lägre risk för sjukdom”, säger Rikard Landberg, professor i Food and Health vid Chalmers tekniska högskola.

För att öka intaget av fullkorn och förbättra folkhälsan har ett Fullkornspartnerskap startats i Sverige, där Konsumentföreningen Stockholm, Hjärt-lungfonden, Nestlé, Fazer, Pågen, Lantmännen, Göteborgs kommun, Leksandsbröd, Livsmedelsföretagen, Brödinstitutet och forskare vid Chalmers ingår. Sedan 2008 finns ett liknande partnerskap i Danmark som har lyckats att med att nästan dubblera intaget av fullkorn på mindre än ett decennium. 

Fullkorn innebär att alla delar av spannmålskärnan ingår, det vill säga grodd, skal och mjölkropp. Det förekommer som mjöl, krossade eller intakta kärnor. 

Enligt Livsmedelsverket bör kvinnor äta 70 gram och män 90 gram fullkorn om dagen, vilket motsvarar till exempel två skivor knäckebröd och en portion fullkornspasta.

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206