Cannabidiol-infuserad mat och dryck är årets starkaste restaurangtrend, enligt amerikanska National Restaurant Associations trendundersökning ”What´s Hot, som bygger på intervjuer med kockar.
77 procent av de amerikanska kockarna placerade drycker med cannabis och cannabidiol (CBD) som årets starkaste kulinariska trend. Därefter kom mat infuserad med samma substanser. På tredje plats placerar sig zero-waste cooking, det vill säga gourmetmat av sådant som annars skulle ha blivit svinn. Globala smaker, framför allt från Afrika, är en annan stark trend, såväl när det gäller frukost som barnmat.
På listan över de tio starkaste mattrenderna finns även nya styckningsdetaljer av kött, mer växtbaserad mat och hantverksmässigt producerade lokala alkoholdrycker.
Däremot halkar ”overnight oats” och cocktails smaksatta med anis ut från listan som gårdagens nyheter.
Cannabis och CBD är tillåtna substanser i vissa amerikanska stater, men förbjudna i andra. I Sverige befinner sig cannabidiol, som utvinns ur industrihampa och även kallas cannabisolja eller CBD, i något av en gråzon mellan hälsokost och läkemedel. 2018 fastslog Läkemedelsverket att produkter som innehåller substansen är läkemedel och därför ska lyda under läkemedelslagen.
De tio starkaste mattrenderna i USA 2019:
- Cannabis/CBD-oljeinfuserade drycker
- Cannabis/CBD-oljeinfuserad mat
- Zero-waste cooking
- Globalt influerade frukosträtter
- Globala smaker på barnmat
- Hyperlokalt
- Nya styckningsdetaljer av kött
- Vegetariskt
- Kockdrivna fastfood-koncept
- Hantverksmässiga, lokala spritdrycker
(Källa: National Restaurant Association)