Ensamätande på restaurang en trend som även växer i Sverige

PUBLICERAD: 13 januari 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Att äta ensam på restaurang är en växande trend. Hösten 2018 lanserade Oaxen Slip på Djurgården i Stockholm konceptet Oaxen Solo på fredagar. Nu öppnar Solo även på onsdagar. 

”Vi lanserade Solo bland annat för att förändra synen på ensamätandet. Under hösten har vi också sett att Solo behövs och att ensamätandet är en växande trend”, förklarar Agneta Green, en av grundarna och ägarna till Oaxen Krog och Slip. 

Bilden bekräftas av Joachim Sundqvist vid Umeå Universitet som arbetar med forskningsprojektet ”Äta ute – en studie av besökares aktiviteter relaterad till mat och måltider”: 
”När det kommer till att äta ute och göra det ensam så upplever många det som ett problem, främst då restaurangerna inte har den nischen här i Sverige, det finns inte kompetens att ta hand om ensamätare.” 

Oaxen Solo erbjuder alla solo-ätare ett sammanhang där solo är normen, skriver företaget i ett pressmeddelande. 
Allt man behöver göra är att boka sin plats. Sällskapet och menyn blir en överraskning. Solo är en så kallad ”sharing-måltid” som fungerar som en familjemiddag, där man delar med hela bordet. Det finns bara ett krav, man måste komma ensam – inga dejter, barnfamiljer eller kompisgäng. 

Kommunikationsbyrån Food & Friends utnämnde ensamätandet till en av de stora trenderna i sin trendrapport ”Alone together” 2018. I städer som New York och London har många restauranger en bar framför köket, där de som äter utan sällskap kan sitta och i Sydkorea har ensamätningen utvecklats till en egen kultur.

 

 

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx