Norges export av fisk och skaldjur fortsätter att öka

PUBLICERAD: 9 januari 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Under 2018 exporterade Norge 2,7 miljoner ton fisk och skaldjur till ett värde av 99 miljarder norska kronor. Det motsvarar en volymökning med 4 procent och en värdeökning med 5 procent, jämfört med 2017. 

”Sammanfattningsvis är 2018 ett rekordår både när det gäller exportvärde och exportvolym. Detta trots Brexit, hotet om handelskrig och andra utmaningar som sammantaget skapat oförutsägbarhet på världsmarknaden. Exporten av sjömat till EU har ökat på grund av lägre konkurrens och en gynnsam valutasituation gentemot euron. Vi ser en minskning av exporten av sjömat till Asien till följd av ökad konkurrens och fortsatt utmanande marknadsåtkomst till Kina”, säger Renate Larsen, VD för Norges sjömatråd, i ett pressmeddelande.

2018 var det första året då en enskild marknad översteg 10 miljarder kronor i exportvärde. Polen var Norges största enskilda marknad med 228.000 ton sjömat motsvarande 10,2 miljarder NOK, medan Danmark var näst störst. Den största tillväxtmarknaden utanför Polen under 2018 var Storbritannien.

Under de senaste tio åren har värdet på norsk sjömatsexport ökat med 156 procent. 

”Medan exportvärdet har ökat med 60 procent under de senaste fem åren har volymen ökat med nästan 10 procent. En ökad volymtillväxt är därför mycket önskvärt för vidareutveckling av industrin. Vårt mål är att industrin ska fortsätta växa och som fiskeriminister arbetar jag mot detta mål varje dag”, säger Norges fiskeriminister Harald Tom Nesvik.

Laxen dominerar, både vad gäller exportvolym och exportvärde. Under 2018 exporterade Norge 1,1 miljoner ton lax för motsvarande 67,8 miljarder NOK, en volymökning på 5 procent och en värdeökning på 3,2 miljarder NOK (5 procent), jämfört med 2017. 

Till Sverige exporterades närmare 38.000 ton lax, vilket motsvarar 2,9 miljarder NOK. I Sverige är marknadsandelen för norsk lax cirka 96 procent. 

Av vildfångad fisk är torsk den största arten värdemässigt. Under 2018 minskade Norges torskexport med 9 procent i volym jämfört med 2017, medan värdet ökade med 4 procent. Det beror på att priset på färsk torsk ökade med 8 procent, vilket kvalitetsmärket Skrei har bidragit till.

Exporten av räkor, som står för den största delen av Norges skaldjursexport, ökade med 17 procent i volym och 19 procent i värde, jämfört med 2017. 

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström