Brödinstitutets årliga undersökning, som har genomförts för femte året i rad, visar att oron för att äta för mycket av socker, kolhydrater och fett har halverats. Hälsosam mat förknippas överlag med att den innehåller få tillsatser, är näringsrik samt så lite processad som möjligt.
En annan slutsats från undersökningen är att intresset för fullkorn har ökat. 60 procent instämmer i att fullkorn är bra för hälsan och 70 procent att det är bra för tarmhälsan. Hälften anger att de vill äta mer fullkorn och fibrer för hälsans skull.
”Fullkorn går från doldis till bästis inom folkhälsan nu, det är väldigt tydligt och välkommet. Även om rädslan för kolhydrater har halverats finns det dock fortfarande en glutenrädsla som hänger ihop med okunskap om vad spannmål är för något, säger Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet.
Två av tre intervjuade uppger att de känner sig nöjda med sig själva genom att äta hälsosamt. Denna grupp är också mer positiv till kolhydrater och fullkorn än resten av befolkningen och håller med om att det finns en överdriven rädsla för kolhydrater idag.
Trots att oron för mat minskar, äter nästan hälften (46 procent) ”fritt-från”-produkter, som gluten- eller laktosfritt. Det är framför allt de som inte har en diagnos som tycker att ”fritt-från”-produkter är mer hälsosamma. Enligt Livsmedelsverket är cirka 15 procent av Sveriges befolkning överkänslig mot mat. En till tre procent har celiaki (glutenintolerans) och runt fyra till tio procent har laktosintolerans.
”Att gå från att vara allätare till att utesluta viss mat är ett roulettespel med evolutionen och den framtida folkhälsan. Matvanor ska sättas i ett förhistoriskt, historiskt och nutida sammanhang. Genom att vi har varit allätare i riktigt många generationer tillbaka har vi också överlevt och utvecklats”, säger måltidsforskare Richard Tellström.
Undersökningen har genomförts av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet. Totalt har 1.043 personer i åldrarna 18-80 år intervjuats under oktober-november 2018.