Varje år slänger svenska butiker 30 000 ton mat som fortfarande är ätlig, så kallad överskottsmat. Det vill Chalmers Industriteknik ändra på, genom ett projekt som ska underlätta för restauranger att rädda överskottsmat från butiker.
Chalmers Industriteknik har fått 500 000 kronor från Vinnova för projektet ”Restauranger räddar butikers matsvinn genom affärsmodeller och logistikupplägg”, som drivs tillsammans med sju partners.
Projektet, som pågår fram till augusti 2019, ska leverera följande:
• en nulägesanalys av pågående initiativ för att rädda överskottsmat från butiker
• affärsmodellupplägg för restauranger som vill laga mat av överskottsmat från butiker
• upplägg för gemensamma logistiklösningar mellan restauranger och butiker.
Arbetet ska resultera i en handlingsplan för att i ett steg 2-projekt testa och implementera affärsmodellupplägg och logistiklösningar.
Kocken Paul Svensson är en av deltagarna i projektet. När han startade sin popup-restaurang ReTaste insåg han att logistiken stod i vägen för att göra konceptet långsiktigt hållbart. Därför bestämde han sig för att göra något åt saken tillsammans med Kristina Liljestrand, teknologie doktor i logistik vid Chalmers Industriteknik.
”Vi måste hitta nya logistikupplägg, lösningar som både ger bättre matchning av utbud och efterfrågan samt effektiva transporter. De få exempel som finns idag visar att restauranger eller hjälporganisationer ofta får åka från butik till butik i en skåpbil. Har man tur får man napp, annars åker man därifrån tom, säger Kristina Liljestrand och förklarar att det i slutändan kan göra det dyrare att hämta ”gratis mat” än att få ”nya” råvaror levererade
”Idag vet vi att det finns mängder med tomma transporter på våra vägar, inte minst i stadsmiljön. Samtidigt letar butikerna efter smarta sätt att minska deras matsvinn på.”
Kristina Liljestrand förklarar att utmaningen bland annat består i att få till ett system som gör att maträddande restauranger kan nyttja matsvinnsdata från butiker och transportdata på ett optimalt sätt.
”Vi är ett mycket starkt team där till exempel kompetensen och nytänkandet inom områden som matsvinn, logistik och livsmedelsdistribution bådar mycket gott.”
Fredrik Svedberg, VD på LogTrade, som också deltar i projektet, håller med:
”Den digitala logistiken befinner sig just nu i en mycket intressant tid där vi kan möjliggöra lösningar för cirkulär ekonomi som tidigare inte var tekniskt möjliga.”
Deltagarna i projektet ”Restauranger räddar butikers matsvinn genom affärsmodeller och logistikupplägg”: Chalmers Industriteknik, Coop, LogTrade, Menigo, Martin & Servera, Paul Svensson Mat AB, Stockholm Stadsmission och Whywaste.