Butikssvinn blir restaurangmat med hjälp av nya lösningar

PUBLICERAD: 7 januari 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Varje år slänger svenska butiker 30 000 ton mat som fortfarande är ätlig, så kallad överskottsmat. Det vill Chalmers Industriteknik ändra på, genom ett projekt som ska underlätta för restauranger att rädda överskottsmat från butiker.

Chalmers Industriteknik har fått 500 000 kronor från Vinnova för projektet ”Restauranger räddar butikers matsvinn genom affärsmodeller och logistikupplägg”, som drivs tillsammans med sju partners.  

Projektet, som pågår fram till augusti 2019, ska leverera följande: 
• en nulägesanalys av pågående initiativ för att rädda överskottsmat från butiker
• affärsmodellupplägg för restauranger som vill laga mat av överskottsmat från butiker 
• upplägg för gemensamma logistiklösningar mellan restauranger och butiker. 

Arbetet ska resultera i en handlingsplan för att i ett steg 2-projekt testa och implementera affärsmodellupplägg och logistiklösningar.

Kocken Paul Svensson är en av deltagarna i projektet. När han startade sin popup-restaurang ReTaste insåg han att logistiken stod i vägen för att göra konceptet långsiktigt hållbart. Därför bestämde han sig för att göra något åt saken tillsammans med Kristina Liljestrand, teknologie doktor i logistik vid Chalmers Industriteknik. 

”Vi måste hitta nya logistikupplägg, lösningar som både ger bättre matchning av utbud och efterfrågan samt effektiva transporter. De få exempel som finns idag visar att restauranger eller hjälporganisationer ofta får åka från butik till butik i en skåpbil. Har man tur får man napp, annars åker man därifrån tom, säger Kristina Liljestrand och förklarar att det i slutändan kan göra det dyrare att hämta ”gratis mat” än att få ”nya” råvaror levererade
”Idag vet vi att det finns mängder med tomma transporter på våra vägar, inte minst i stadsmiljön. Samtidigt letar butikerna efter smarta sätt att minska deras matsvinn på.”

Kristina Liljestrand förklarar att utmaningen bland annat består i att få till ett system som gör att maträddande restauranger kan nyttja matsvinnsdata från butiker och transportdata på ett optimalt sätt. 

”Vi är ett mycket starkt team där till exempel kompetensen och nytänkandet inom områden som matsvinn, logistik och livsmedelsdistribution bådar mycket gott.”

Fredrik Svedberg, VD på LogTrade, som också deltar i projektet, håller med:
”Den digitala logistiken befinner sig just nu i en mycket intressant tid där vi kan möjliggöra lösningar för cirkulär ekonomi som tidigare inte var tekniskt möjliga.”

Deltagarna i projektet ”Restauranger räddar butikers matsvinn genom affärsmodeller och logistikupplägg”: Chalmers Industriteknik, Coop, LogTrade, Menigo, Martin & Servera, Paul Svensson Mat AB, Stockholm Stadsmission och Whywaste.

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Rött ljus för Östersjöströmming och torsk från Barents hav

Strömmingen i Östersjön får rött ljus i WWF:s Fiskguiden 2023 på grund av överfiske och krympande bestånd.
fiskguiden

Bryggkaffet favorit hos 7-Elevens kaffekunder

7-Eleven har kartlagt svenska storstadsbors kaffekonsumtion inför den internationella kaffedagen den 1 oktober.
7-Eleven bild

Nudging-projekt på Ica ska få fler att välja ekologiskt

Under oktober kommer ett antal Ica-butiker att jobba med så kallad nudging för att få kunderna att välja ekologiskt.
nudging

Fyra färdiga plockbrickor från Ridderheims

Ridderheims utvecklar sitt plockmatskoncept med färdiga plockbrickor i fyra smaker.
Unknown