Ungdomars stressade liv med skola, träning och sociala medier gör att de inte längre har tid att festa och därmed dricka alkohol, visar en studie från Stockholms universitet. Dessutom umgås ungdomar mer med sina föräldrar, vilket ger föräldrarna bättre kontroll. Trenden har ökat, inte bara i Sverige utan även i andra europeiska länder, Australien och Nordamerika.
Forskare vid Institutionerna för folkhälsovetenskap, socialt arbete och Kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet, har intervjuat 49 svenska ungdomar – en grupp som dricker alkohol och en grupp som helt avstår att dricka – för att undersöka vilka olika faktorer som kan ligga till grund för denna kraftiga minskning av ungdomars alkoholkonsumtion.
”Vi ser att grupptrycket att dricka har minskat och konkurrerande aktiviteter tagit över. Den kulturella inställningen att dricka verkar ha förändrats bland ungdomar, så att dricka alkohol har förlorat sin tidigare obestridda symboliska kraft som ett steg in i vuxenlivet”, säger Jukka Törrönen, forskare vid Institutionen för folkhälsovetenskap och huvudförfattare till studien.
”Det finns också tecken på en tidigare mognad av ungdomarna jämfört med tidigare generationer, de verkar mer ansvarsfulla, reflekterande och vuxnare som personer. Till exempel visar vår forskning att unga är väl medvetna om hälsoriskerna som är relaterat till drickandet och känsliga för sina föräldrars förväntningar.”
Jukka Törrönen är projektledare för forskningsprojektet ”Varför dricker unga människor mindre än tidigare?”
Inom ramen för projektet publicerades “Why are young people drinking less than earlier? Identifying and specifying social mechanisms with a pragmatist approach” den 10 december 2018 i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Drug Policy.