Som en del i IKEA:s hållbarhetsstrategi börjar nu arbetet mot att bli självförsörjande på sallat. Under 2019 kommer sallat att odlas i högteknologiska containrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg i samarbete med Bonbio. Salladen odlas i näring som har utvunnits från matavfall i ett cirkulärt kretslopp.
Projektet ska öka kunskapen om hur den cirkulära odlingsprocessen fungerar och hur högteknologiska odlingscontainrar kan hjälpa IKEA-varuhus och andra aktörer att servera mer hållbart odlad mat. Till en början kommer sallaten att serveras i personalmatsalarna, men ambitionen är att även kunna servera den i varuhusens kundrestauranger.
På sikt hoppas Ingka-koncernen, den största franchisetagaren verksam inom IKEA-varumärket, att kunna bli självförsörjande med närodlad, cirkulär sallat och annat bladgrönt.
”Med den cirkulära processen slipper vi långa transporter, sänker vattenåtgången och behöver varken jord eller bekämpningsmedel. Elen som behövs för att driva odlingarna kommer dessutom från våra egna vindkraftsanläggningar”, säger Catarina Englund, innovationschef, Ingka-koncernen.
IKEA Sveriges matavfall går redan idag till olika återvinningsanläggningar, bland annat biogasanläggningen i Helsingborg som drivs av Bonbios systerföretag OX2 Bio. Det är i den anläggningen som matavfallet förädlas till växtnäring.
I det första steget tas matavfallet emot på biogasanläggningen i Helsingborg. I framställningen av biogas tar Bonbio vara på den näringsrika restprodukt som blir över i processen och förädlar den till organisk flytande växtnäring. Växtnäringen utgör sedan grunden till att driva upp nya grödor.
Bonbio använder en odlingscontainer på 30 kvadratmeter, vilket motsvarar en konventionell odlingsyta på ca 80 kvadratmeter tack vare att odlingen är vertikal, det vill säga på höjden i fyra våningar. Varje våning har 45 rännor och varje ränna har plats för 20 korgar, som grödorna växer i. Odlingen är hydroponisk, vilket innebär att grödornas rötter får växtnäring via vatten som cirkuleras. Mängden vatten som behövs är endast 10 procent jämfört med konventionell odling.
Odlingen är till stora delar automatiserad. Sensorer kontrollerar olika klimatparametrar, allt från hur långa dagarna ska vara till hur många procent koldioxid som behövs för att maximera fotosyntesen. Efter 5–6 veckor kan upp till 18 kilo sallat skördas varje dag i respektive container.