IKEA startar sallatsodling för att bli självförsörjande

PUBLICERAD: 13 december 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Som en del i IKEA:s hållbarhetsstrategi börjar nu arbetet mot att bli självförsörjande på sallat. Under 2019 kommer sallat att odlas i högteknologiska containrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg i samarbete med Bonbio. Salladen odlas i näring som har utvunnits från matavfall i ett cirkulärt kretslopp. 

Projektet ska öka kunskapen om hur den cirkulära odlingsprocessen fungerar och hur högteknologiska odlingscontainrar kan hjälpa IKEA-varuhus och andra aktörer att servera mer hållbart odlad mat. Till en början kommer sallaten att serveras i personalmatsalarna, men ambitionen är att även kunna servera den i varuhusens kundrestauranger.

På sikt hoppas Ingka-koncernen, den största franchisetagaren verksam inom IKEA-varumärket, att kunna bli självförsörjande med närodlad, cirkulär sallat och annat bladgrönt.

”Med den cirkulära processen slipper vi långa transporter, sänker vattenåtgången och behöver varken jord eller bekämpningsmedel. Elen som behövs för att driva odlingarna kommer dessutom från våra egna vindkraftsanläggningar”, säger Catarina Englund, innovationschef, Ingka-koncernen.

IKEA Sveriges matavfall går redan idag till olika återvinningsanläggningar, bland annat biogasanläggningen i Helsingborg som drivs av Bonbios systerföretag OX2 Bio. Det är i den anläggningen som matavfallet förädlas till växtnäring. 

I det första steget tas matavfallet emot på biogasanläggningen i Helsingborg. I framställningen av biogas tar Bonbio vara på den näringsrika restprodukt som blir över i processen och förädlar den till organisk flytande växtnäring. Växtnäringen utgör sedan grunden till att driva upp nya grödor. 

Bonbio använder en odlingscontainer på 30 kvadratmeter, vilket motsvarar en konventionell odlingsyta på ca 80 kvadratmeter tack vare att odlingen är vertikal, det vill säga på höjden i fyra våningar. Varje våning har 45 rännor och varje ränna har plats för 20 korgar, som grödorna växer i. Odlingen är hydroponisk, vilket innebär att grödornas rötter får växtnäring via vatten som cirkuleras. Mängden vatten som behövs är endast 10 procent jämfört med konventionell odling. 

Odlingen är till stora delar automatiserad. Sensorer kontrollerar olika klimatparametrar, allt från hur långa dagarna ska vara till hur många procent koldioxid som behövs för att maximera fotosyntesen. Efter 5–6 veckor kan upp till 18 kilo sallat skördas varje dag i respektive container. 

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Här är finalisterna till årets matbluff 2024

Fem finalister har utsetts till antipriset Årets matbluff 2024. Nu ska "vinnaren" röstas fram av svenska folket.
matbluff

Oväntade smaklanseringar från Gårdschips

Gårdschips lanserar tre nya, oväntade smakkombinationer: Gin & Tonic, Raspberry Sour samt Chili Cheese.
News-GC

Carlsberg Sverige ny partner till Schweppes

Carlsberg Sverige har ingått ett partnerskap med Schweppes. Det innebär ett av de största tillskotten till Carlsberg Sveriges portfölj på över 15 år.
Unknown

Arvid Nordquists säkerställer fossilfria sjötransporter

Arvid Nordquist inför fossilfria sjötransporter i samarbete med logistikföretaget Scanlog.
Namnlös design (53)