Ålen är en akut hotad art. Ändå säljer två av tre fiskbutiker ål till julen, enligt en ny undersökning från Världsnaturfonden WWF. En svag ökning syns hos livsmedelskedjorna, däremot är ålen sedan länge borta från färjerederierna och nejtrenden är stark på restauranger. WWF efterlyser fiskestopp och nolltolerans mot hotade arter på julbordet.
”Vi välkomnar att många plockat bort ålen på julbordet. Men det räcker inte. Fler borde följa efter. Varje ål är viktig att skydda. Vi efterlyser nolltolerans och ålfiskestopp i hela EU”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
WWF:s granskning av ”Ålen på julbordet” genomfördes första gången för 10 år sedan. Branschen har sedan dess tagit flera steg i rätt riktning. Bland annat tog färjerederierna bort ålen strax efter den första granskningen 2008 och de flesta restauranger har plockat bort ålen på julbordet. Men 67 procent av de tillfrågade fiskaffärerna, knappt 12 procent av restaurangerna och cirka 8 procent av livsmedelsbutikerna fortsätter att sälja ål, mest i Skåne och Stockholmsområdet.
En färsk Sifo-undersökning visar att 6 procent av svenskarna ätit ål det senaste året (en minskning från 8 procent förra året). I södra Sverige är siffran 21 procent. En tredjedel av de ledande lokalpolitikerna i Sydsverige äter ål.
Ofta hävdas det att ålen är odlad och därför inte hotad. WWF menar att det argumentet inte håller.
”Odlad ål är ung, vildfångad ål som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stor. Den kommer från samma hotade bestånd. Ingen ål kan föröka sig i fångenskap”, säger Karin Glaumann, fiskexpert på WWF.
Ålfisket förbjöds 2007 för fritids- och yrkesfisket, men 202 yrkesfiskare har undantag med särskilt tillstånd från Havs- och vattenmyndigheten. Tjuvfisket är utbrett. Hittills i år har Havs- och vattenmyndigheten upptäckt och beslagtagit 204 redskap och ålryssjor jämfört med totalt 163 under 2017.
Ladda ner hela undersökningen HÄR