Torkan sätter tydliga spår i jordbrukets ekonomi 2018 

PUBLICERAD: 6 december 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Nettoinkomsten för Sveriges bönder har sjunkit med 73 procent på grund av sommarens torka, vilket motsvarar 6,6 miljarder kronor. Det visar Jordbruksverkets sektorkalkyl, EEA.

Jordbrukets nettoförädlingsvärde, det vill säga värdet av produktionen minus insatsvaror, tjänster och avskrivningar, förväntas minska med närmare 7,2 miljarder kronor, vilket motsvarar 88 procent. Företagens nettoinkomst förväntas minska med 73 procent, till 2,4 miljarder kronor, vilket är den lägsta som har uppmätts sedan EAA-beräkningarna infördes 1990. 

”Det här bekräftar den dystra bild vi har förmedlat till politiker. Nu har vi det svart på vitt och våra politiker måste agera snabbt och effektivt. Svenskt lantbruk blöder och det är oroande att Sveriges bönder inte fått sitt utlovade krisstöd. Bönderna hamnar i dubbel knipa på grund av den politiska situationen”, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström i en kommentar till rapporten.

”Vi ser nu företagare inom det gröna näringslivet som tvingats i konkurs på grund av torkans konsekvenser. Ett statligt stöd är viktig för likviditeten i denna mycket ansträngda situation.”

Spannmålsskörden minskade med 46 procent jämfört med 2017 och skörden av raps, rybs och oljelin minskade med 43 procent. Värdet av mjölkproduktionen minskar med 6 procent. Slaktvolymen förväntas öka något samtidigt som priserna förväntas sjunka, vilket gör att värdet av slakten kan bli oförändrat. Stöd och ersättningar ökade med 9 procent mellan 2017 och 2018. Förklaringen är dels krisstödet, dels att kronans värde försvagats i förhållande till euron, vilket har ökat värdet av EU-stöden. 

”De låga skördarna kompenseras för många odlare någorlunda genom högre priser. Kött- och mjölkproducenterna kommer att få höga kostnader för foder även 2019. Livsmedelsstrategins mål är ju att produktionen ska öka. Risken är nu att den låga lönsamheten kommer att minska viljan att investera i nya anläggningar. Detta medför att torkan kommer att få verkningar även åren framöver”, säger Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket.

Läs mer i det statistiska meddelandet EAA – Ekonomisk kalkyl för jordbrukssektorn Prognos för utvecklingen 2017–2018 

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström