Trenden att svenskarna äter mindre kött och matfågel och väljer mer svenskproducerat håller i sig. Att både produktionen och exporten av kött ökar är i linje med målen i den svenska livsmedelsstrategin Men sommarens torka har påverkat lantbruket negativt och vissa effekter kommer att vara påtagliga under lång tid framöver, skriver Jordbruksverket.
Under årets första nio månader minskade den svenska förbrukningen av kött med 2,8 procent (1,8 kilo). Den svenska marknadsandelen ökade med 2-6 procent. Det visar Jordbrukets statistik fram till september.
”Trender, klimathänsyn, hälsofokus och djuretik är faktorer som brukar lyftas fram i analyser av konsumtionsutvecklingen idag. En ökad andel vegetarisk mat hos vissa konsumentgrupper får fortsatt genomslag på köttkonsumtionen. Allt fler konsumenter kopplar också ihop svenska mervärden med olika hållbarhetsaspekter vilket ger en ökad andel svenskt kött och matfågel på tallriken. Att både produktionen och exporten av kött ökar är i linje med målen i den svenska livsmedelsstrategin”, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare.
Många butiker rapporterade även att försäljningen av kött och matfågel minskade under högsommarveckorna på grund av grillförbudet.
”Försäljningen av kött minskade enligt många butiker under sommaren till följd av grillförbudet, men konsumtionen sjunker även i ett bredare tidsperspektiv och det går inte att se någon tydlig nedgång just för sommarmånaderna i den statistik Jordbruksverket tar fram”, säger Åsa Lannhard Öberg.
Sommarens torka har påverkat de svenska lantbruksföretagen negativt på många sätt. Grovfoderskörden blev betydligt lägre i år med stigande priser som följd och även foderspannmål var cirka 70 procent dyrare under skördeperioden, på grund av att skörden i princip halverades. För många lantbruk med djur leder även bristen på halm till ökade kostnader för att köpa strömedel.
Här finns Jordbruksverkets statistik