För att ta ansvar för sin produktion och bidra till lösningen på klimatutmaningarna inleder nu Valio sitt arbete mot en helt koldioxidneutral mjölkproduktion.
”En koldioxidneutral mjölkproduktion innebär att produktionskedjan kan absorbera lika mycket koldioxid som den släpper ut i atmosfären. Nu är det dags att ställa in siktet på markerna då de kan komma att bli betydelsefulla kolsänkor framöver”, berättar Juha Nousiainen, Director of Farm Services på Valio AB.
Absorptionen av koldioxid kan öka betydligt genom till exempel växelvis odling, ökad artrikedom och förlängd växtsäsong. Eftersom Valios kor huvudsakligen får gräsfoder från gårdarna inleds nu arbetet med att vidareutbilda mjölkbönderna i nya odlingstekniker, med syftet att få ett mer kolbindande jordbruk. I utbildningen samarbetar Valio med miljöorganisationen Baltic Sea Action Group, som redan har påbörjat sitt eget pilotprogram med 100 bönder. Insatserna skalas nu upp i samarbete med Valio genom att 200 av Valios bönder kommer att utbildas den närmaste tiden.
”Vi kombinerar utbildningsinsatser med den senaste forskningen och justerar utbildningen längs vägen om det behövs. Vi behöver även hitta bra sätt att följa upp effekten av omställningen. Därför samarbetar vi inte bara med Baltic Sea Action Group utan även med forskare och expertis från andra organisationer”, säger Juha Nousiainen.
I korthet:
- Valio har påbörjat arbetet mot en koldioxidneutral mjölkproduktion vilket innebär att produktionskedjan kan absorbera lika mycket koldioxid som den släpper ut i atmosfären.
- Välmående jord binder och förvarar koldioxid från atmosfären.
- 90 procent av mjölkens koldioxidavtryck uppstår innan mjölkbilen lämnat gården.
- Valios kor får huvudsakligen gårdsproducerat och helt sojafritt gräsfoder.
- En förlängd växtsäsong innebär att fälten lämnas gröna över vintern. På så sätt pågår fotosyntesen i gräset under en längre period och mer koldioxid pumpas ner i marken.