Valios mjölkbönder utbildas i ett kolbindande jordbruk

PUBLICERAD: 2 december 2018
UPPDATERAD: 21 februari


För att ta ansvar för sin produktion och bidra till lösningen på klimatutmaningarna inleder nu Valio sitt arbete mot en helt koldioxidneutral mjölkproduktion. 

”En koldioxidneutral mjölkproduktion innebär att produktionskedjan kan absorbera lika mycket koldioxid som den släpper ut i atmosfären. Nu är det dags att ställa in siktet på markerna då de kan komma att bli betydelsefulla kolsänkor framöver”, berättar Juha Nousiainen, Director of Farm Services på Valio AB. 

Absorptionen av koldioxid kan öka betydligt genom till exempel växelvis odling, ökad artrikedom och förlängd växtsäsong. Eftersom Valios kor huvudsakligen får gräsfoder från gårdarna inleds nu arbetet med att vidareutbilda mjölkbönderna i nya odlingstekniker, med syftet att få ett mer kolbindande jordbruk. I utbildningen samarbetar Valio med miljöorganisationen Baltic Sea Action Group, som redan har påbörjat sitt eget pilotprogram med 100 bönder. Insatserna skalas nu upp i samarbete med Valio genom att 200 av Valios bönder kommer att utbildas den närmaste tiden.

”Vi kombinerar utbildningsinsatser med den senaste forskningen och justerar utbildningen längs vägen om det behövs. Vi behöver även hitta bra sätt att följa upp effekten av omställningen. Därför samarbetar vi inte bara med Baltic Sea Action Group utan även med forskare och expertis från andra organisationer”, säger Juha Nousiainen.

I korthet:

  • Valio har påbörjat arbetet mot en koldioxidneutral mjölkproduktion vilket innebär att produktionskedjan kan absorbera lika mycket koldioxid som den släpper ut i atmosfären. 
  • Välmående jord binder och förvarar koldioxid från atmosfären. 
  • 90 procent av mjölkens koldioxidavtryck uppstår innan mjölkbilen lämnat gården. 
  • Valios kor får huvudsakligen gårdsproducerat och helt sojafritt gräsfoder. 
  • En förlängd växtsäsong innebär att fälten lämnas gröna över vintern. På så sätt pågår fotosyntesen i gräset under en längre period och mer koldioxid pumpas ner i marken.

 

 

Senaste nytt

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2

Självplock är hetare än någonsin

Självplock och hyperpersonifiering är några av de starkaste mattrenderna just nu, enligt rapporten Greenfood Insights #4.
Skärmavbild 2025-04-23 kl. 09.22.11

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx