Sverige tog flera guldmedaljer i matlagnings-VM för lag

PUBLICERAD: 29 november 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Svenska Kocklandslaget tog hem segern i Culinary Wold Cup, som avgjordes i Luxemburg. VM-guld gick även till Fazer Culinary Team, som tävlade i storköksklassen.

Svenska Kocklandslaget tävlade i två moment – Kalla Bordet den 24 november och Varmköket den 26 november. Under Kalla Bordet bedömde domarna de 26 rätterna enbart efter utseende och teknik, så kallad visuell smak. Alla rätter presenterades kalla och täcktes med ett tunt lager gelé för att se perfekta ut under flera timmars domarbedömning. I år var det sista gången som Sverige ställde ut det Kalla Bordet, eftersom momentet kommer att tas bort till OS 2020 på grund av den enorma mängden svinn. Beslutet har tagits av tävlingsledningen efter stora påtryckningar av bland annat Sverige. 

Under momentet Varmköket fanns domarna hela tiden på plats i tävlingsköken och plockade slumpvis ut fem tallrikar av varje rätt för bedömning. Allt från ekonomi och hantverksskicklighet till organisation, teamwork i köket och hur servicen flyter bedöms, men smak och presentation värderas allra högs. 

På andra plats kom Singapore och på tredje Norge. 

Även Fazer Culinary Team tog hem VM-guld till Sverige i Culinary world Cups storköksklass. Laget består av kockar och matinspiratörer som till vardags jobbar i lunchrestauranger. Tävlingen hade temat ”Against food waste” och uppgiften var att laga och servera en trerättersmeny till 150 personer på fem timmar för fem euro per person. Den löste laget genom att använda hela råvaran, till exempel att ta vara på skal till buljongkok eller fritera dem till frasiga chips och lägga in urpressade citroner till marockanska citroner. 

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland