Malningsgraden är en av de faktorer som påverkar kaffesmaken allra mest. Ändå har det tidigare saknats en metod för att kontrollera den exakta malningsgraden. Nu har kafferosteriet Löfbergs tagit fram världens första mätinstrument, Coffee Particle Analyzer, i samarbete med maskinspecialisten 3TEMP i Arvika.
Coffee Particle Analyzer, CPA, är ett optiskt mätinstrument som kopplas trådlöst till en mobil, platta eller dator. Man tar ett litet prov malet kaffe från kvarnen och placerar i mätaren. Några sekunder senare har man ett exakt mätresultat på sin skärm.
Malningsgraden är en av de faktorer som påverkar smaken allra mest. Om kvarnen maler för grovt rinner vattnet igenom för snabbt, då kommer kaffet uppfattas som tunt. Om kvarnen maler för fint blir kontakttiden mellan kaffet och vattnet för lång, då kommer kaffet uppfattas som bittert eller beskt.
”När smaken sviktar är det inte ovanligt att man själv ändrar dosering. Ofta handlar det om att man överdoserar, man använder helt enkelt mer kaffe än vad som är tänkt. Då finns det ekonomiska och miljömässiga fördelar med CPA också”, säger Per Grahn, kommersiell direktör och ansvarig för affärsutveckling på Löfbergs.
Nu blir CPA en viktig del i Löfbergs tjänsteutbud. I sina kvalitetskontroller använder Löfbergs redan den teknik som finns för att mäta och kontrollera vattenkvalitet, torrsubstans, extraktionstid med mera.
”Utvecklingsarbetet har pågått i närmare två år, med en investering i miljonklassen, men det har det varit värt. Nu kan vi säkerställa den goda smaken över tid hos våra kunder, det kommer ge fler nöjda gäster för deras del”, säger Per Grahn.