EU skärper reglerna kring antibiotika i djurhållningen

PUBLICERAD: 26 november 2018
UPPDATERAD: 21 februari


EU:s medlemsstater har beslutat om en ny förordning om läkemedel i foder. Det innebär att ingen antibiotika får användas till friska djur, när den nya lagstiftningen träder i kraft om tre år.

Viktiga nyheter i förordningen är att antibiotika inte får användas rutinmässigt eller för att kompensera för brister i djurhållningen. Den innebär också ett förbud mot användning av antibiotika i förebyggande syfte till grupper av djur. Det kommer även att krävas recept för att få tillgång till antibiotika och det är bara veterinärer som kan utfärda dessa. Detta är redan en självklarhet i Sverige, men rutinerna ser annorlunda ut i många av EU:s medlemsländer. Framöver kan det komma att bli ytterligare restriktioner, så att vissa antibiotika enbart får användas till människor. 

Det blir även obligatorisk för medlemsstaterna att rapportera in uppgifter till EU om försäljning och användning av antibiotika till olika djurslag. Idag är denna rapportering frivillig. 

Den nya lagen anger att substanser som utgör en speciell miljörisk, genom att de är långlivade och ansamlas i miljön, bara får ingå i veterinärläkemedel under vissa speciella omständigheter.
Den nya lagstiftningen träder i kraft om tre år och blir direkt gällande. Det innebär att antibiotikaanvändningen i övriga EU-länder blir mer lik den i Sverige, vilket bidrar till att bromsa utvecklingen av resistenta bakterier.

”Sverige är det land i EU där man ger minst antibiotika till djur. Vi har länge drivit på för striktare EU-regler kring antibiotika inom lantbruket, och det har gett resultat. Antibiotikaresistensen är en av vår tids stora utmaningar. Det är därför oerhört viktigt att vi arbetar tillsammans inom EU för att få bort den onödiga användningen av antibiotika inom djurnäringen”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset