EU:s medlemsstater har beslutat om en ny förordning om läkemedel i foder. Det innebär att ingen antibiotika får användas till friska djur, när den nya lagstiftningen träder i kraft om tre år.
Viktiga nyheter i förordningen är att antibiotika inte får användas rutinmässigt eller för att kompensera för brister i djurhållningen. Den innebär också ett förbud mot användning av antibiotika i förebyggande syfte till grupper av djur. Det kommer även att krävas recept för att få tillgång till antibiotika och det är bara veterinärer som kan utfärda dessa. Detta är redan en självklarhet i Sverige, men rutinerna ser annorlunda ut i många av EU:s medlemsländer. Framöver kan det komma att bli ytterligare restriktioner, så att vissa antibiotika enbart får användas till människor.
Det blir även obligatorisk för medlemsstaterna att rapportera in uppgifter till EU om försäljning och användning av antibiotika till olika djurslag. Idag är denna rapportering frivillig.
Den nya lagen anger att substanser som utgör en speciell miljörisk, genom att de är långlivade och ansamlas i miljön, bara får ingå i veterinärläkemedel under vissa speciella omständigheter.
Den nya lagstiftningen träder i kraft om tre år och blir direkt gällande. Det innebär att antibiotikaanvändningen i övriga EU-länder blir mer lik den i Sverige, vilket bidrar till att bromsa utvecklingen av resistenta bakterier.
”Sverige är det land i EU där man ger minst antibiotika till djur. Vi har länge drivit på för striktare EU-regler kring antibiotika inom lantbruket, och det har gett resultat. Antibiotikaresistensen är en av vår tids stora utmaningar. Det är därför oerhört viktigt att vi arbetar tillsammans inom EU för att få bort den onödiga användningen av antibiotika inom djurnäringen”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.
Carina Malm