Årets svenska vinnare i kokbokstävlingen Gourmand Awards är utsedda. Blå kokboken 2 av Anna Benson, som säljs till förmån för Prostatacancerförbundet, har utsetts till årets bästa kokbok.
Vinnarboken, Blå kokboken 2, är en uppföljare till Blå kokboken 1 samt Rosa kokboken 1 och 2. Den innehåller recept och berättelser där 12 kända män delar med sig av sina liv och sina paradrecept.
Sveriges bästa dryckesbok 2018 är Alkoholfritt till maten av Richard Man utgiven av Bonnier Fakta. Boken är hans författardebut och Richard Man har bland annat varit involverad i Fotografiskas barsatsning med fokus på alkoholfria drinkar och hållbar konsumtion.
De två vinnarna ovan, plus vinnare i flera övriga kategorier, hyllas den 18 december på det franska residenset i Stockholm.
”Frågor om hälsa, ansvarskännande och klimatförändringar genomsyrar listorna över Sveriges bästa kokböcker, dryckesböcker och matmedia 2018”, kommenterar Edouard Cointreau, grundare och president samt ordförande i Gourmand Awards internationella jury.
”Sveriges utgivning av kvalitetsböcker inom olika ämnen speglar på så vis väldigt väl de globala trender och rörelser vi ser. Innovationsgraden är också bibehållet hög, så det svenska kokboksundret fortsätter att imponera på vår internationella jury.”
Gourmand Awards har sedan 1995 prisat världens bästa kokböcker, dryckesböcker och matmedia. Den globala tävlingen genomförs årligen och Sverige har haft stora framgångar de senaste åren. Tävlingen, som ofta kallats för The Oscars of Cookbooks, inleds med att nationella vinnare utses i olika kategorier som därefter tävlar internationellt i dessa.
Pelle Agorelius från Grythyttan är Gourmand Awards representant i Sverige och följer noga utvecklingen både hemma och utomlands.
”Samarbetet med Frankrike och Gourmand Awards betyder mycket för Sverige, böckerna främjar kunskap och insikt såväl som njutning och kulturell respekt. Dessa svenska vinnare tävlar nu var och en om bäst i världen-titlarna i respektive kategori. Jag hoppas på en storsvensk delegation vid galan och prisutdelningen i Macau nästa sommar”, säger Pelle Agorelius.
På Gourmand Awards den 3 juli tävlar de svenska vinnarna mot kokböcker från mer än 200 länder om de prestigefyllda Best in the World-titlarna.
Carina Malm