Blå kokboken 2 har utsetts till årets bästa kokbok 

PUBLICERAD: 25 november 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Årets svenska vinnare i kokbokstävlingen Gourmand Awards är utsedda. Blå kokboken 2 av Anna Benson, som säljs till förmån för Prostatacancerförbundet, har utsetts till årets bästa kokbok.

Vinnarboken, Blå kokboken 2, är en uppföljare till Blå kokboken 1 samt Rosa kokboken 1 och 2. Den innehåller recept och berättelser där 12 kända män delar med sig av sina liv och sina paradrecept.
Sveriges bästa dryckesbok 2018 är Alkoholfritt till maten av Richard Man utgiven av Bonnier Fakta. Boken är hans författardebut och Richard Man har bland annat varit involverad i Fotografiskas barsatsning med fokus på alkoholfria drinkar och hållbar konsumtion. 

De två vinnarna ovan, plus vinnare i flera övriga kategorier, hyllas den 18 december på det franska residenset i Stockholm.

”Frågor om hälsa, ansvarskännande och klimatförändringar genomsyrar listorna över Sveriges bästa kokböcker, dryckesböcker och matmedia 2018”, kommenterar Edouard Cointreau, grundare och president samt ordförande i Gourmand Awards internationella jury. 

”Sveriges utgivning av kvalitetsböcker inom olika ämnen speglar på så vis väldigt väl de globala trender och rörelser vi ser. Innovationsgraden är också bibehållet hög, så det svenska kokboksundret fortsätter att imponera på vår internationella jury.”

Gourmand Awards har sedan 1995 prisat världens bästa kokböcker, dryckesböcker och matmedia. Den globala tävlingen genomförs årligen och Sverige har haft stora framgångar de senaste åren. Tävlingen, som ofta kallats för The Oscars of Cookbooks, inleds med att nationella vinnare utses i olika kategorier som därefter tävlar internationellt i dessa. 

Pelle Agorelius från Grythyttan är Gourmand Awards representant i Sverige och följer noga utvecklingen både hemma och utomlands. 

”Samarbetet med Frankrike och Gourmand Awards betyder mycket för Sverige, böckerna främjar kunskap och insikt såväl som njutning och kulturell respekt. Dessa svenska vinnare tävlar nu var och en om bäst i världen-titlarna i respektive kategori. Jag hoppas på en storsvensk delegation vid galan och prisutdelningen i Macau nästa sommar”, säger Pelle Agorelius.

På Gourmand Awards den 3 juli tävlar de svenska vinnarna mot kokböcker från mer än 200 länder om de prestigefyllda Best in the World-titlarna.

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset