Nästan var tionde ungdom i Sverige kan ha D-vitaminbrist, enligt Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten Ungdom. Nu vill Livsmedelsverket öka intaget av D-vitamin, dels genom en mer utbredd obligatorisk berikning, dels genom att se över råden till personer som riskerar få i sig för lite D-vitamin.
”De nya råden stämmer i stora delar överens med våra tidigare råd, men vi har förtydligat vilka grupper som kan behöva tillskott. De flesta behöver inte ta tillskott, men det är viktigt att de som tillhör riskgrupperna gör det”, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist vid Livsmedelsverket.
Det är i huvudsak fyra riskgrupper som omfattas av råden:
– Alla barn yngre än 2 år
– Barn och vuxna som inte äter fisk och/eller D-vitaminberikade produkter (alla åldersgrupper)
– Barn och vuxna med mycket begränsad solexponering (alla åldersgrupper)
– Äldre över 75 år
Sedan maj 2018 ska fler livsmedel än tidigare berikas med D-vitamin. Fler sorters mjölkprodukter, vegetabiliska drycker som havredryck samt matfetter, omfattas. Dessutom har vitaminnivåerna höjts jämfört med tidigare. Fisk, skaldjur, ägg, kyckling och annat kött är också bra källor för D-vitamin. D-vitamin bildas även i huden genom solbestrålning, men effekten minskar med åldern.
Brist på D-vitamin kan hos barn orsaka missformat skelett och hos vuxna benuppmjukning. Nyare forskning tyder också på att D-vitamin kan ha betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar.
Livsmedelsverkets uppdaterade råd om D-vitamintillskott till riskgrupper finns HÄR.
Carina Malm