KRAV driver utvecklingen mot ett fossilfritt jordbruk

PUBLICERAD: 20 november 2018
UPPDATERAD: 21 februari


KRAV vill driva utvecklingen mot ett fossilfritt jordbruk och sluter upp i initiativet Fossilfritt Sverige. Samtidigt släpps en ny film som lyfter fram KRAV-bönders arbete med att använda förnybar energi.

Från och med 1 januari 2019 ska KRAV-godkända livsmedelsföretag enbart använda förnyelsebar el. För att underlätta omställningen har KRAV inlett ett samarbete med Telge Energi, som ger förmånliga avtal till KRAV-certifierade företag inom livsmedelsindustrin. Nu tar organisationen nästa steg genom att ansluta sig till Fossilfritt Sverige, regeringsinitiativet som verkar för att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. 

”Framtidens jordbruk är fossilfritt. KRAV vill driva utvecklingen mot mer hållbara livsmedel och då är detta en mycket viktig aspekt. Tillsammans med Fossilfritt Sverige kan vi öka takten i omställningen”, säger Anita Falkenek, VD för KRAV.  

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, säger att det är glädjande att KRAV vill gå i bräschen för ett fossilfritt jordbruk:

”Nu är det viktigt att jordbrukets spelregler förändras så att det till exempel blir lättare för bönder att själva producera sin energi till den egna verksamheten.”

I en ny film i kampanjen ”Hållbara val” lyfter KRAV fram hur mjölkbönderna på Trägsta gård i Jämtland arbetar med förnybar energi. På gården finns sedan tio år en biogasanläggning som försörjer två hushåll och ladugården. Trägsta gård är även med i EU-projektet SOLMACC, som testar innovativa metoder för minskad klimatpåverkan på 12 ekologiska gårdar.

-Slutna kretslopp av växtnäring inom gården 
-Optimerade växtföljder med baljväxtrik vall
-Minskad jordbearbetning 
Agroforestry, ett odlingssystem där träd och buskar odlas tillsammans med andra grödor.

Redan nu visar det sig att gårdarna har minskat sin klimatpåverkan med 15 procent jämfört med gårdar med liknande förhållanden.

Se filmen HÄR!

Carina Malm

 

 

Senaste nytt

Smaktrender: Asiatiskt i köket, pistageboom och sursött

Citron, hallon och nötigt – Smakrapporten 2025 avslöjar tydliga skiften i svenskarnas smakpreferenser.
Pressbild_citron

Garants mejeriförpackningar sprider kunskap om dyslexi

Axfood har inlett ett samarbete med Dyslexiförbundet för att öka kunskapen om läs- och skrivsvårigheter.
dyslexi

CandyKings sommarnyheter nu i lösgodishyllan

CandyKing presenterar sju nya lösgodisbitar i årets sommarsortiment.
e2d0d3ef-b49c-48cd-8200-8ab0df21ae52-w_960

Ett misstag som man inte lade på locket om

Orkla Foods passade på att haka på de finska tongångarna i samband med gruppen KAJs deltagande på Eurovision Song Contest. Eller egentligen passade man inte på, det handlar om ett misstag som man valde att inte lägga locket på om.
orkla

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx