Efsa skärper bedömningen av riskerna med dioxiner och PCB 

PUBLICERAD: 20 november 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, skärper sin bedömning av hur mycket dioxiner och PCB man kan få i sig utan risk för hälsan. Dioxiner och PCB är gifter som tidigare spridits i naturen och därmed också finns i mat, särskilt i vissa feta fiskar.

PCB och dioxiner är miljögifter som vi får i oss via maten. Ämnena finns i feta animaliska livsmedel som fisk, kött och mejeriprodukter. Särskilt höga halter finns i fet fisk, som strömming och vildfångad lax från till exempel Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

Efsa har gjort en ny, omfattande riskbedömning som har lett till en kraftig sänkning av det tolerabla veckointaget (TVI), det vill säga den mängd som man kan få i sig varje vecka hela livet utan hälsorisker, till 2 pikogram per kilo kroppsvikt. Det gamla värdet var 14 pikogram per kilo kroppsvikt. Enligt Livsmedelsverket ligger en stor del av befolkningen, både i Sverige och andra länder, i dagsläget över Efsas nya TVI, samtidigt som halterna av dessa ämnen i miljön och maten har minskat kraftigt sedan 70-talet.

”Livsmedelsverket tittar nu närmare på vad den nya bedömningen betyder för oss i Sverige. Dioxiner och PCB är miljögifter som fått stor spridning i naturen och finns därmed tyvärr i en stor del av den mat vi äter. Det går alltså inte att undvika ämnena helt, men ett enkelt sätt att minska risken att få i sig höga halter är att följa våra råd om fet fisk från Östersjön och Bottniska viken”, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Den tidigare bedömningen gjordes 2001 och baserades på studier på råttor, medan den nya bedömningen till en del baseras på humanstudier. Dessa visar att dioxin och PCB bland annat kan påverka spermier, hormoner och tandemalj.

”Det är bra att kunskapen ökar om hur dessa ämnen riskerar att påverka oss. Även om mängden av dessa miljögifter glädjande nog sjunker i miljön får vi alltså fortfarande i oss för mycket dioxin och PCB via maten”, säger Emma Halldin Ankarberg.

”Vi har haft råd om fisk som innehåller höga halter av dioxin och PCB på olika sätt ända sedan 1970-talet, och med den här nya informationen behöver vi se över om vi måste justera de konsumentråd vi har idag.”

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Grandiosa utmanar hämtpizzan med "hempizza"

Grandiosas nya koncept "Hela Sveriges hempizza" ska få fler att välja fryst pizza som äts nygräddad i hemmet.
GRAN 10 pack

Nu går det att panta chipspåsen och duschtvålen

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower.
olw bower

Matsmart erbjuder företag att prenumerera på snacks

Matsmart lanserar prenumerationstjänsten "Sveriges smartaste fika" i tre olika storlekar för arbetsplatser med olika antal anställda.
RIKSM�TETS �PPNANDE 2018

Danish Crown Sverige lanserar 50/50 Hybridfärs

Danish Crown Sverige ersätter hälften av nötköttet i sin nya hybridfärs med linser, palsternacka och morot.
hybridfärs