Antibiotikaanvändning i norsk laxuppfödning är en myt

PUBLICERAD: 15 november 2018
UPPDATERAD: 21 februari

Sotenäs planerar att bygga en av Europas största landbaserade laxodling på ett 140 hektar stort område. Kommunen har en lång tradition av fiske och fiskindustri. Foto: Norges Sjömatsråd

Sedan slutet av 1980-talet har antibiotikaanvändningen i norsk fiskodlingsindustri minskat med 99 procent, vilket är ett resultat av att effektiva vacciner används redan i ett tidigt stadie av fiskens livscykel.

Under antibiotikaveckan, som WHO med flera står bakom, vill Norges sjömatsråd lyfta fram att norsk laxodling numera är i stort sett antibiotikafri. 

”Antibiotikaresistens utgör globalt ett växande hot mot mänsklig hälsa. Konsumenterna kan idag känna sig trygga i att den norska laxen de äter är helt fri från antibiotika. Vacciner har nu ersatt användning av antibiotika i norsk laxodling, vilket bidrar till att fisken mår bättre och är säkrare ur ett livsmedelsperspektiv”, säger Sigmund Björgo, talesperson för Norges sjömatråd i Sverige.

Kari Grave, seniorforskare på Veterinärinstitutet i Oslo, säger att det tyvärr cirkulerar många myter om antibiotikaanvändningen inom norsk sjömatsindustri. 

”En sådan är att användningen av antibiotika tros vara utbredd. I verkligheten har användningen legat nära noll sedan en ganska lång tid tillbaka. Konsumenterna kan vara helt säkra på att norsk odlad lax är helt fri från antibiotika.”

Mindre än 1 procent av all norsk lax har behandlats med antibiotika. Strikt reglering gör även att behandlad fisk inte får säljas förrän den har rensats helt från alla läkemedelsrester. 

Varje år vaccineras över 350 miljoner laxar i Norge. Vaccineringen gör att laxindustrin står för enbart 0,5 procent av den totala antibiotikaanvändningen i Norge, medan köttindustrin och den mänskliga konsumtionen står för 10,2 respektive 89,3 procent. Norska Veterinärinstitutets rapport från 2017 visar att norsk laxindustri använde 535 kilo antibiotka, medan köttindustrin använde 5.528 kilo.

Enligt en rapport från den europeiska läkemedelsmyndigheten, “Sales of veterinary antimicrobial agents in 30 European countries in 2016” har Norge intagit en ledande position i att minska användningen av antibiotika i livsmedelsproduktionen.

Carina Malm

 

 

Senaste nytt

”Smakresan” ska få skolelever att våga testa nya smaker

Compass Groups skolprojekt Smakresan den 16 maj ska få elever att utforska nya smaker och förbättra sina kostvanor.
Nudelwok_Smakresan

Betala med ett skämt på Max

I en kampanj för de nya dryckerna Fun Drinks introducerar Max Burgers en ny betalmetod – skämtet.
max

Alkoholfria cocktails en växande trend

ISH lanserar alkoholfri Mojito och Spritz på burk, som finns att köpa både i dagligvaruhandeln och på Systembolaget.
CZ7A0948[1]

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx