Sedan slutet av 1980-talet har antibiotikaanvändningen i norsk fiskodlingsindustri minskat med 99 procent, vilket är ett resultat av att effektiva vacciner används redan i ett tidigt stadie av fiskens livscykel.
Under antibiotikaveckan, som WHO med flera står bakom, vill Norges sjömatsråd lyfta fram att norsk laxodling numera är i stort sett antibiotikafri.
”Antibiotikaresistens utgör globalt ett växande hot mot mänsklig hälsa. Konsumenterna kan idag känna sig trygga i att den norska laxen de äter är helt fri från antibiotika. Vacciner har nu ersatt användning av antibiotika i norsk laxodling, vilket bidrar till att fisken mår bättre och är säkrare ur ett livsmedelsperspektiv”, säger Sigmund Björgo, talesperson för Norges sjömatråd i Sverige.
Kari Grave, seniorforskare på Veterinärinstitutet i Oslo, säger att det tyvärr cirkulerar många myter om antibiotikaanvändningen inom norsk sjömatsindustri.
”En sådan är att användningen av antibiotika tros vara utbredd. I verkligheten har användningen legat nära noll sedan en ganska lång tid tillbaka. Konsumenterna kan vara helt säkra på att norsk odlad lax är helt fri från antibiotika.”
Mindre än 1 procent av all norsk lax har behandlats med antibiotika. Strikt reglering gör även att behandlad fisk inte får säljas förrän den har rensats helt från alla läkemedelsrester.
Varje år vaccineras över 350 miljoner laxar i Norge. Vaccineringen gör att laxindustrin står för enbart 0,5 procent av den totala antibiotikaanvändningen i Norge, medan köttindustrin och den mänskliga konsumtionen står för 10,2 respektive 89,3 procent. Norska Veterinärinstitutets rapport från 2017 visar att norsk laxindustri använde 535 kilo antibiotka, medan köttindustrin använde 5.528 kilo.
Enligt en rapport från den europeiska läkemedelsmyndigheten, “Sales of veterinary antimicrobial agents in 30 European countries in 2016” har Norge intagit en ledande position i att minska användningen av antibiotika i livsmedelsproduktionen.
Carina Malm