Ungdomar som har föräldrar med kort utbildning får i sig mindre av viktiga vitaminer och mineraler än ungdomar med högskoleutbildade föräldrar. De flesta får dock i sig tillräckligt, med undantag för järn. Det visar nya analyser från Livsmedelsverkets matvaneundersökning bland ungdomar i Sverige.
I undersökningen Riksmaten Ungdom analyserades hur mycket av olika näringsämnen ungdomarna får i sig via maten samt halterna av vitaminer och mineraler i deras blod och urin. Det är första gången en sådan stor undersökning görs i Sverige.
”Vi såg att ungdomar som har föräldrar med kort utbildning får i sig mindre av flera viktiga ämnen, som D- och C-vitamin, folat, järn och jod, än barn som har föräldrar med längre utbildning”, säger Anna Karin Lindroos nutritionist på Livsmedelsverket.
Hon menar att resultaten inte är oväntade, i och med att dessa ungdomar äter mindre frukt, grönsaker, fullkorn och fisk, vilket kan leda till ohälsa på sikt.
Generellt får de flesta ungdomar tillräckligt av vitaminer och mineraler, med undantag för järn. Nästan var tredje tjej i årskurs 8 och 2 på gymnasiet hade låga järndepåer, vilket tyder på järnbrist.
”Det beror på att tjejer behöver nära dubbelt så mycket järn som killar, samtidigt som de ofta äter mindre kött. Tjejer som vill hålla nere på köttet behöver därför fylla på med järnrik vegomat, som linser, bönor, fullkorn och fröer”, säger Anna Karin Lindroos.
En annan trend är att äta mycket protein, särskilt bland unga som tränar mycket.
”Alla ungdomarna i undersökningen fick tillräckligt med protein, även de som inte åt kött. Det är bra att veta för de unga killar som tar proteintillskott, ofta helt i onödan”, säger Anna Karin Lindroos.
Carina Malm