IKEA:s satsning på vegetariskt sätter även spår på julbordet

PUBLICERAD: 13 november 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Torsdag den 15 november öppnar IKEA:s julbord, som är ett av de största i landet. Förra året serverades över 400.000 tallrikar. Årets julbord innehåller ännu fler vegetariska julrätter, till exempel grönkålsgratäng och marinerade morötter.

Under de senaste åren har IKEA satsat stort på fler vegetariska rätter i sitt normala utbud, något som även märks på julbordet. I år serveras nya vegetariska rätter, som grönkålsgratäng, lingonpaj, samt rå grönkåls- och rödbetssallad, tillsammans med tidigare års rätter, bland annat senapsgravad tofu, marinerade morötter och sallad på sockerbeta och äpple. IKEA:s vegetariska rätter kan innehålla mejeriprodukter och ägg, till skillnad mot vegansk mat. 

Andra nyheter på årets julbord är fler laktos- och glutenfria rätter samt ett utökat dessertbord. 

Julbordets mer traditionella rätter görs av svensk köttråvara och MSC/ASC-certifierad fisk. Likt tidigare två år kommer köttråvaran i prinskorvarna från grisar som betat utomhus i Västergötland. IKEA har även valt att enbart servera ekologiska, svenska ägg.

”Det är ett stort förberedelsearbete som pågår under hela året för att ta fram det perfekta julbordet. Bland det roligaste är att ta fram mer hållbara, vegetariska rätter som smakar jul. Tillsammans med leverantörer och medarbetare experimenterar vi fram de perfekta recepten”, säger Jens Thunström, ansvarig för rätterna som serveras i restaurangerna. 

Favoriträtterna på förra årets julbord på IKEA var: 

  1. Janssons frestelse
  2. Julskinka
  3. Rotfruktsgratäng

Carina Malm

 

 

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx