Aga lanserar en ny produkt för snabbkylning av processade flytande livsmedel, Accu-Chill Sauce Cooling. Via en patenterad kryoinjektionsteknik sprutas flytande kväve direkt in i livsmedlet, som kan kylas ned på några sekunder. Produkten lanseras i samband med den pågående FoodTech-mässan i danska Herning.
Den nya tekniken innebär att flytande kväve – som har en temperatur på -196ºC – sprutas direkt in i soppan eller såsen, vilket ger en snabb och energieffektiv kylning av den varma produkten. Operatören arbetar med förinställda parametrar som tid, temperatur och vridmoment på pumputrustningen, och styrsystemet reglerar automatiskt det kryogena flödet för att uppnå jämn och exakt temperatur.
”Kylning med vår nya produkt Accu-Chill Sauce Cooling och flytande kväve säkerställer att såser och soppor bibehåller smak, struktur och kvalitet bättre än när man använder traditionella kylmetoder. Utrustningen har få delar, är enkel att plocka isär och går snabbt att rengöra – vilket minskar tiden mellan produktbyten”, säger Peter Jansson, chef för Affärsområde Livsmedel på AGA Gas AB.
Carina Malm