ICA vill rädda Sveriges minst älskade rätter på julbordet

PUBLICERAD: 8 november 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Grisfötter, lutfisk och dopp i grytan är några av de rätter som en majoritet av svenskarna helst låter bli på julbordet, visar en ny undersökning. Nu har ICA tillsammans med kocken Isabella Morrone tagit fram helt nya versioner av Sveriges minst älskade julmat för att inspirera fler att återupptäcka våra minst omtyckta julbordsklassiker. 

ICA:s kartläggningen av svenskarnas inställning till julmaten visar att några av våra mest traditionella rätter håller på att försvinna helt från julfirandet. När svenskarna får frågan om vilka av de traditionella julrätterna de helst undviker på julbordet toppas listan av grisfötter (74 %), kalvtunga/kotunga (69 %), lutfisk (52 %) och sylta (50 %). Nu vill ICA inspirera fler att återupptäcka våra mest klassiska rätter på nytt genom att göra om dem i helt nya versioner.

”Maten vi äter förändras i takt med att vi inspireras av nya matkulturer och trender, så även julbordet. Några av julens rätter upplevs idag som daterade, men eftersom vi sätter högt värde vid julens traditioner är det inte självklart att plocka bort eller byta ut dessa rätter. På ICA Köket vill vi inspirera fler att överraska på julbordet genom att servera oväntade julklassiker i moderna former”, säger Leif Grönlund, matkreatör för ICA Köket. 

Längtan efter att testa nya smaker på julbordet är tydlig i undersökningen. Ungefär hälften, 52 procent, svarar att de tagit bort eller lagt till någon rätt på julbordet de senaste tre åren. Bland de rätter som svenskarna gärna lägger till härstammar flera från utländska kök, som exempelvis tapas (27 %), falafel (16 %) och sushi (15 %). 

ICA Köket presenterar nu helt nya varianter av Sveriges minst älskade julmat, varav en av de sex rätterna får en italiensk tolkning av Isabella Morrone, kocken bakom La Bocca och Bella på Österlen:

  • Italiensk slarvsylta på anka av Isabella Morrone och ICA Köket
  • Pankofriterad lutfisk med jalapeño och ärt- och avokadokräm
  • Grisfötter i sojagelé med misomarinerade morötter 
  • Dopp i grytan med äpple och ingefära
  • Kalvtunga med rostade hasselnötter och dijonnaise
  • Krispig brunkål med ingefära och sesam

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

150 förslag på regelförenklingar

Livsmedelsverket har fått in 150 förslag på regelförenklingar från livsmedelsföretag och branschorganisationer.
scan-slaktare2-text1

Krav-märkt chark från Smak av Svea

Protos lanserar Krav-märkt smörgåsmat och bacon från utegrisar under varumärket Smak av Svea.
Sammanställning SaS grisprodukter (1200 x 750 px) högupplöst

Foodoras robotleveranser har startat i Stockholm

Nu är foodoras robotleveranser i gång i Stockholm genom ett partnerskap med Starship Technologies.
foodorarobotar3

Carlsberg Sverige rekryterar till ledningsgruppen

Monika Nowak har tillträtt som Vice President On Trade på Carlsberg Sverige. Hon kommer närmast från Arla.
Carlsberg Monika feb 25 LR foto Maria Cruseman-6_PM (kopia)