Tillväxtverket beviljar drygt tre miljoner kronor till ett projekt som ska ge nyanlända kvinnor utbildning och arbete i bland annat livsmedelsbranschen. Fokus ligger på kompetens och praktik.
”Det känns jättespännande att vi kan dra i gång det här, det är en anpassad utbildning som kommer att leda till riktiga jobb”, säger Annika Grälls på Alfred Nobel Science Park, som står bakom projektet tillsammans med bland andra Hällefors kommun, EFS-projektet All in och Örebro universitet.
Den specialanpassade livsmedelsutbildningen riktar sig till kvinnor med utländsk bakgrund som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden och kommer att innehålla både teori och praktik. Tolv delkurser ska genomföras under tre månader med mellan åtta och tio deltagare åt gången. Fokus ligger på att få arbete via praktikplats.
”Genom detta kan vi stärka kommunens profil inom matområdet och besöksnäringen, samtidigt som vi minskar utanförskapet”, säger Tommy Henningsson, kommundirektör i Hällefors kommun.
I slutet av varje delkurs kommer deltagarna att, tillsammans med företag och offentliga kök, visa upp kunskaper och bjuda på produkter som har utvecklats inom delkursen. Projektet har bland annat anknytning till samarbetet ”Hållbar offentlig gastronomi och gråärtans återkomst”, som syftar till att utveckla klimatsmarta, gastronomiskt intressanta och näringsriktiga offentliga måltider.
Målet är att skapa riktiga jobb och arbetstillfällen inom flera branscher, där efterfrågan är stor, för att säkra arbetsgivarnas nuvarande och framtida kompetensförsörjning och på det sättet bidra till regional tillväxt.
En av företagarna i livsmedelsbranschen som har behov av arbetskraft och som gärna erbjuder praktikplats är Emanuel Eskilsson på det ekologiska bageriet Lokal. Han menar att det här projektet är precis vad branschen efterfrågar.
”Det är sådana här initiativ som vi lokala företag behöver, så att vi kan fortsätta utveckla vårt mathantverk och våra företag, men också stå för integration och riktiga jobb”, säger han.
Carina Malm