Nyanlända kvinnor ska få jobb genom livsmedelsutbildning

PUBLICERAD: 6 november 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Tillväxtverket beviljar drygt tre miljoner kronor till ett projekt som ska ge nyanlända kvinnor utbildning och arbete i bland annat livsmedelsbranschen. Fokus ligger på kompetens och praktik.

”Det känns jättespännande att vi kan dra i gång det här, det är en anpassad utbildning som kommer att leda till riktiga jobb”, säger Annika Grälls Alfred Nobel Science Park, som står bakom projektet tillsammans med bland andra Hällefors kommun, EFS-projektet All in och Örebro universitet.

Den specialanpassade livsmedelsutbildningen riktar sig till kvinnor med utländsk bakgrund som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden och kommer att innehålla både teori och praktik. Tolv delkurser ska genomföras under tre månader med mellan åtta och tio deltagare åt gången. Fokus ligger på att få arbete via praktikplats.

”Genom detta kan vi stärka kommunens profil inom matområdet och besöksnäringen, samtidigt som vi minskar utanförskapet”, säger Tommy Henningsson, kommundirektör i Hällefors kommun.

I slutet av varje delkurs kommer deltagarna att, tillsammans med företag och offentliga kök, visa upp kunskaper och bjuda på produkter som har utvecklats inom delkursen. Projektet har bland annat anknytning till samarbetet ”Hållbar offentlig gastronomi och gråärtans återkomst”, som syftar till att utveckla klimatsmarta, gastronomiskt intressanta och näringsriktiga offentliga måltider.

Målet är att skapa riktiga jobb och arbetstillfällen inom flera branscher, där efterfrågan är stor, för att säkra arbetsgivarnas nuvarande och framtida kompetensförsörjning och på det sättet bidra till regional tillväxt.

En av företagarna i livsmedelsbranschen som har behov av arbetskraft och som gärna erbjuder praktikplats är Emanuel Eskilsson på det ekologiska bageriet Lokal. Han menar att det här projektet är precis vad branschen efterfrågar.

”Det är sådana här initiativ som vi lokala företag behöver, så att vi kan fortsätta utveckla vårt mathantverk och våra företag, men också stå för integration och riktiga jobb”, säger han.

Carina Malm

 

 

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx