Brist på svensk honung skapar marknad för förfalskningar

PUBLICERAD: 5 november 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Honung är ett av de mest förfalskade livsmedlen i världen. I Sverige utför grossister och uppköpare löpande stickprovskontroller för att säkra ursprung och kvalitet. Fler biodlare och fler bisamhällen i Sverige är botemedlet mot fusket, enligt Staffan Tegebäck på Biodlingföretagarna.

Nyligen avslöjades ett stort parti asiatisk honung märkt som svensk. Staffan Tegebäck på Biodlingsföretagarna menar att kontrollen av svensk honung fungerar.

”Det är viktigt att alla uppköpare och honungstappare fortsätter att ta prover så som gjordes när partiet från Asien upptäcktes. När prisskillnaden mellan en halvkilosburk svensk honung och en kinesisk kan vara 60 kr förstår man att det finns pengar att tjäna. Man kan fråga sig vad det är som gör en del honung så billig.”

Han menar vi måste producera mer honung i Sverige för att minska den billiga importen.
”Biodlingsföretagarna arbetar nu för att utbilda biodlare i hur man kan driva sin biodling mer rationellt och hålla fler samhällen. Vi undersöker hur nyutbildade yrkesbiodlare ska kunna få möjlighet att låna en mobil slunga så att de kan använda sina pengar till att köpa fler bisamhällen istället för att satsa dem på slungutrustning.”

Ett annat utvecklingsprojekt är en lastväxlare eller kran som gör att man snabbt flytta 20-talet bisamhällen samtidigt och på så vis göra tidsbesparande och skonsamma förflyttningar, vilket underlättar vid pollineringsuppdrag.

Idag producerar vi i Sverige runt 50 procent av den honung vi konsumerar.

”Årets skörd varierade kraftigt med rekordskördar på vissa håll i Blekinge, Skåne och Halland medan jag hade sämsta skörden på länge hos mig här i Sörmland. Den typen av variationer kommer vi alltid att ha”, säger Staffan Tegebäck. 

Livsmedelsverket utför årliga kontroller för restsubstanser på levande djur och animaliska produkter, däribland honung i enlighet med ett gemensamt kontrollprogram för hela EU

I Sverige sker denna provtagning i samarbete med Svensk Honungsförädling i Mantorp. Provtagning på honung görs i syfte att kontrollera förekomst av vissa restsubstanser som läkemedel och vissa främmande ämnen.

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland