En ny studie visar att regelbunden och hög konsumtion av fisk och sjömat ökar chanserna att bli gravid. En hög sjömatskonsumtion visade sig även öka sexlusten. Det rapporterar Norges sjömatsråd.
En amerikansk studie har visat att de som åt sjömat mer än två gånger i veckan blev gravida snabbare. Undersökningen genomfördes under ett års tid och kartlade de dagliga kostvanorna hos 500 par som försökte bli gravida. 92 procent av dessa par lyckades bli gravida efter ett år, medan motsvarande andel bland den grupp som åt mindre sjömat var 79 procent.
Den sexuella aktiviteten ökade även hos paren som åt mer fisk och skaldjur. Detta förklarade dock inte till fullo att kvinnan blev gravid tidigare, varför ytterligare studier krävs.
Studien kommer från Harvard T.H. Chan School of Public Health i USA, där forskarna har sett en positiv inverkan av omega 3-fettsyror för fertiliteten hos både män och kvinnor.
”Studien tar sjömaten från köket till sänghalmen och visar en spännande koppling mellan intaget av fisk och fertilitet. Jag ser fram emot att följa hur detta påverkar svenskarnas konsumtion av sjömat framöver”, säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges sjömatråd.
Carina Malm