Arla satsar fyra miljoner kronor varje år fram till år 2022 på forskning om hållbar mjölkproduktion i ett samarbete med Stiftelsen Lantbruksforskning. I forskningssatsningen ingår även att öka kunskaperna om hur mejeriprodukter bidrar till en balanserad och näringsrik kost.
”För Arla är det viktigt att förstå hur våra produkter bidrar till en hållbar kost på bästa sätt. Det betyder hållbarhet i alla led. Våra ägare tillhör världens bästa, när det gäller att producera hållbar mjölk och inom Arla har vi kommit långt, när det gäller transport och produktion där Arlas tunga transporter i Sverige är nu 100 procent fossilfria. Vi ställer om elen på våra färskvarumejerier till fossilfri el. Allt för att minska klimatpåverkan. Nu tar vi ytterligare ett steg för att genom forskning hitta metoder för att ytterligare stärka prestandan på våra ägares gårdar”, säger Anna-Karin Modin Edman, hållbarhetschef på Arla Sverige, i ett pressmeddelande.
Jonas Carlgren, styrelseledamot både i Arla och i Stiftelsen Lantbruksforskning, säger att det är viktigt med ny kunskap för de mjölkbönder som äger Arla:
”Det finns stora förväntningar från samhället att vi fortsätter att ligga i framkant när det gäller låg klimatpåverkan per kilo mjölk och hög djurvälfärd. Mjölkproduktionen är en del av ett hållbart svenskt jordbruk och mjölkprodukter som produceras på ett ansvarsfullt sätt bidrar till en hållbar kost, både nu och i framtiden.”
Anna-Karin Modin Edman ser stora möjligheter att genom riktad forskning hitta nya metoder för ett mindre klimatbelastande jordbruk, samtidigt som produktionen ökar.
”Arla vill ha robust metodik som vi baserar våra strategier på, både när det gäller innovation och för produktutveckling, men också när det gäller hållbar produktion på gårdsnivå.”
Följande fem forskningsprojekt får resurser från Stiftelsen Lantbruksforskning:
- Pernilla Tidåker, SLU – Den mångfunktionella mjölkgården: Indikatorer och verktyg för ekosystemtjänster och biodiversitet
- Ulf Sonesson, RISE – Nutritions -och hälsoindikatorer inom Livscykelanalyser (LCA) av livsmedel
- Christel Cederberg, Chalmers – Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
- Pekka Huhtanen, SLU – Ökad hållbarhet i mjölkproduktionen genom förbättrad fodereffektivitet
- Mikaela Lindberg, SLU – Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer att koordinera programmet.
Carina Malm