Disa Molin, konditor på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang i Göteborg, blev Årets Konditor och Svensk Mästare för professionella konditorer. Tävlingen bestod av tre delmoment, där juryn tyckte att Disa Molin tolkade årets tema ”Tivoli” på det läckraste sättet.
Inom loppet av tio timmar, fördelat över två dagar, har finalisterna skapat bakverk i tre moment – söta finger foods, en tårta samt en tallrikdessert.
Juryns vinnarmotivering:
”Likt en upplevelse på tivoli har årets vinnare bjudit på en variation av lugna, oväntade och blixtrande smakupplevelser. Juryn kände sig som passagerare på en färd i kärlekstunneln, och den festliga dagen avslutades med en dessert som skapade pirr i magen likt åkturen i en slänggunga. Vi ställer oss alla i kö för att köpa årskort på vinnarens Tivoli.”
Förutom att Disa Molin kan titulera sig Årets Konditor 2018 och Svensk Mästare i konditori vinner hon även ett stipendium på 40.000 kr. Vinnaren representerar branschen under ett års tid.
Årets Konditor är de Svenska Mästerskapen för professionella konditorer. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Tävlingsbidragen bedömdes av en jury bestående av framstående konditorer som framförallt ser till smak, utseende, kreativitet och hantverksskicklighet.
Carina Malm