Årets tema för Polarbröds Utstickarpris är maten – respekten för livsmedel, odlingen, tillagningen och njutningen. Här presenteras årets fem finalister:
Raphael Fellmer, tysk aktivist och medgrundare av plattformen foodsharing.de och start up-företaget Sirplus, som räddar mat och säljer online samt på food outlets i Berlin.
Selina Juul, grundare och styrelseordförande för den danska rörelsen Stop Spild Af Mad, som arbetar både i Danmark och internationellt för att stoppa matsvinnet.
Dan Barber, amerikansk kock, restaurangägare och författare, som har utvecklat en vision för den ”regenerativa maten”.
Tina-Marie Qwiberg, dokumentärfilmare, odlare och krögare.
Susanne Jonsson, kock och kokboksförfattare, som vill lyfta vegetarisk mat och lokala råvaror i säsong.
Utstickarpriset instiftades av Polarbröd 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. I juryn sitter Johan Kuylenstierna, Heidi Andersson, Maja Frankel, Måns Adler, Karin Bodin och Anna Borgeryd. Vinnaren offentliggörs i början av november 2018.
Carina Malm