”Kläckt på gården” är ett nytt koncept för bättre djurvälfärd, som har utvecklats av den finska kycklingproducenten Karinäs, ett företag inom HKScan. I höst lanseras produkterna på ICA.
”Genom att kläcka kycklingarna direkt på gården, i stället för som brukligt på ett kläckeri, undviks den stressande transporten som nyfödda kycklingar vanligtvis utsätts för. Detta innebär även att kycklingarna får tillgång till mat, vatten och värme redan från start”, säger Annika Danelius Category Manager poultry på HKScan, i ett pressmeddelande.
På Karinäs gårdar föds kycklingarna upp på fullkornsvete från egna fält, vilket uppges förbättra deras fysiska välmående. Transporten till Sverige sker med båt över Östersjön. Finsk kyckling är salmonellafri och behöver därför inte testas som övrig importerad kyckling. Enligt EFSA har den finska kycklingproduktionen den lägsta antibiotikaanvändningen i världen och nivån av campylobacter är lägre än i Sverige, enligt Livsmedelsverkets mätningar.
Carina Malm