Nu lanseras Arla Unika i Sverige, ett sortiment av experimentella, hantverksmässigt utvecklade ostar för topprestauranger.
”Det känns väldigt roligt att vara med och sätta Sverige på den internationella ostkartan”, säger Alex Racoveanu, ansvarig för Arla Unika.
”Med Arla Unika vill vi lyfta mejeriprodukter till nya höjder. Svenska kockar har länge efterfrågat våra experimentella ostar och nu kan vi äntligen erbjuda vårt sortiment till utvalda kockar och restauranger”, säger Alex Racoveanu.
Sortimentet består idag av ett tjugotal ostar, som vitmögel- och blåmögelost, rödkittost, hård- och färskostar samt gourmetsmör. Nya ostar experimenteras fram och utvecklas under en noggrann och avancerad process under ledning av Arla Unikas ostuppfinnare.
Ostarna får sina unika smaker och karaktärer genom olika typer av mögel, jäst och bakteriekulturer, affinage, som exempelvis karamellisering, dehydrering samt olika lång lagringstid i miljöer med syre eller i vakuum. Flera av ostarna har till och med utvecklats genom misstag i laboratoriet.
Blåmögelosten Hallands Himmel från Kvibille mejeri är den första svenskproducerade osten i sortimentet. Fler innovativa ostar från lokala svenska mejerier är att vänta, enligt Arla.
Arla Unikas sortiment kommer inledningsvis endast att erbjudas till 14 utvalda restauranger, och på sikt planerar man att öppna en flagship store samt erbjuda en del av sortimentet till grossister och specialbutiker.
Carina Malm