Idag den 4 oktober firas Kanelbullens dag och sju miljoner bullar beräknas säljas under dagen. Förra året åt drygt cirka 55 procent av svenskarna minst en bulle denna dag och många åt fler.
”På Kanelbullens dag blir det extra tydligt hur mycket vi gillar att fika och hur djupt rotad fikakulturen är. Den har till och med har gått på export”, säger Martin Lundell, VD på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.
I kanelbullsdegen ingår även kardemumma och svenskarna är ett av Europas mest kardemummaätande folk. Vi använder dock kardemumman mer till bakverk, till skillnad mot i många andra länder där kryddan används i matlagningen.
”En kanelbulle är ofta snurrad som en snäcka för att man ska äta sig mot mitten och därmed låta fikandet få ta sin tid. En fika med kanelbulle signalerar hemkänsla och att vi har tid för varandra”, säger måltidsforskare Richard Tellström.
På 50-talet ansågs kanelbullen som lyxfika men numera är den ett vanligt och uppskattat mellanmål på vardagar.
”Det är fascinerande att mer än hälften av svenskarna äter minst en kanelbulle på Kanelbullens dag. Svenska bagare har de senaste åren fått mycket internationell uppmärksamhet och vunnit många priser. I det här sammanhanget är det intressant att se att den traditionella kanelbullen och Kanelbullens dag växer. För landets bagare är det här lite av en högtidsdag då de med stolthet tar emot vallfärdande svenskar till sina bagerier”, säger Martin Lundell.
Fakta om Kanelbullens dag (2017):
- 55 procent åt minst en kanelbulle, varav en tredjedel åt två eller flera. (Källa: GfK)
- 42 procent av dem som åt blev bjudna av sin arbetsgivare. (Källa: GfK)
- 76 procent av dem som åt köpte sina kanelbullar och 24 procent bakade själva. (Källa: GfK)
- Uppskattningsvis sju miljoner kanelbullar säljs på Kanelbullens dag. (Källa: Sveriges bagare & konditorer)
Carina Malm