På Kanelbullens dag sätter vi i oss sju miljoner bullar

PUBLICERAD: 3 oktober 2018
UPPDATERAD: 21 februari

Kanelbullen är en av Kulturmatkassens 38 varor, som fanns i nästan alla inventerade butiker.

Idag den 4 oktober firas Kanelbullens dag och sju miljoner bullar beräknas säljas under dagen. Förra året åt drygt cirka 55 procent av svenskarna minst en bulle denna dag och många åt fler. 

”På Kanelbullens dag blir det extra tydligt hur mycket vi gillar att fika och hur djupt rotad fikakulturen är. Den har till och med har gått på export”, säger Martin Lundell, VD på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

I kanelbullsdegen ingår även kardemumma och svenskarna är ett av Europas mest kardemummaätande folk. Vi använder dock kardemumman mer till bakverk, till skillnad mot i många andra länder där kryddan används i matlagningen.

”En kanelbulle är ofta snurrad som en snäcka för att man ska äta sig mot mitten och därmed låta fikandet få ta sin tid. En fika med kanelbulle signalerar hemkänsla och att vi har tid för varandra”, säger måltidsforskare Richard Tellström.

På 50-talet ansågs kanelbullen som lyxfika men numera är den ett vanligt och uppskattat mellanmål på vardagar.

”Det är fascinerande att mer än hälften av svenskarna äter minst en kanelbulle på Kanelbullens dag. Svenska bagare har de senaste åren fått mycket internationell uppmärksamhet och vunnit många priser. I det här sammanhanget är det intressant att se att den traditionella kanelbullen och Kanelbullens dag växer. För landets bagare är det här lite av en högtidsdag då de med stolthet tar emot vallfärdande svenskar till sina bagerier”, säger Martin Lundell.

Fakta om Kanelbullens dag (2017):

  • 55 procent åt minst en kanelbulle, varav en tredjedel åt två eller flera. (Källa: GfK)
  • 42 procent av dem som åt blev bjudna av sin arbetsgivare. (Källa: GfK) 
  • 76 procent av dem som åt köpte sina kanelbullar och 24 procent bakade själva. (Källa: GfK)
  • Uppskattningsvis sju miljoner kanelbullar säljs på Kanelbullens dag. (Källa: Sveriges bagare & konditorer)

Carina Malm

 

 

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx