Inom fem år behövs 57.000 nya jobb i livsmedelsindustrin

PUBLICERAD: 3 oktober 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Inom ett år skapas 40.000 nya jobb inom livsmedelsproduktionen i Sverige. På fem års sikt handlar det om hela 57.000 nya arbetstillfällen. Det visar en ny rapport om branschens behov av arbetskraft från LRF och Livsmedelsföretagen.

De nya jobben finns inom allt ifrån råvaruproduktion i form av jordbruk och trädgård, till förädling som bagerier och mejerier. Det visar rapporten ”Arbetskrafts- och kompetensstudie inom livsmedelssektorn 2018”, som bottnar i Sveriges livsmedelsstrategi och kravet på en ökad matproduktion. 

”Livsmedelsföretagen har ett stort behov av att rekrytera för att kunna öka produktionen. Samtidigt avstår drygt vartannat företag från att rekrytera på grund av svårigheter att hitta rätt kompetens. Att hjälpa duktiga personer att hitta vägar in i livsmedelsbranschen så att företagen får den kompetens de behöver är avgörande för svensk livsmedelsproduktion”, säger Björn Hellman, VD på Livsmedelsföretagen.

”Livsmedelsproduktionen, med jordbruk, trädgård och livsmedelsindustrier, är viktig för Sverige av flera skäl. Dels förses befolkningen med mat, dels bidrar sektorn med mycket pengar till landets ekonomi, och det viktigaste av allt, jobben finns verkligen i hela landet. Utmaningen för företagen är att hitta rätt kompetens”, säger Anders Källström, VD och koncernchef, Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Enligt rapporten heltidssysselsätts idag 117.000 personer i inom Sveriges matproduktion. Totalt omsätter jordbruket 65 miljarder kronor per år och livsmedelsindustrin 177 miljarder kronor. Bara lönerna för de 57.000 nya jobben skapar ytterligare intäkter till samhället om närmare 9 miljarder kronor, visar beräkningar gjorda av LRF.

De många nya jobben som skapas ger en hög efterfrågan på personal, till exempel uppges nio av tio trädgårdsmästare ha svårt att hitta arbetskraft. En företagare som är på gång att anställa, är Magdalena Hermelin, grönsaksodlare och entreprenör i Östergötland. 

”Ibland känns det som om tillgången och efterfrågan inte alltid matchas på arbetsmarknaden. För att vi företagare inom det gröna näringslivet ska bli mer attraktiva som arbetsgivare, krävs att vi ännu mer visar vilken potential som finns i yrkena i matproduktionen”, säger Magdalena Hermelin.

Rapporten ”Arbetskrafts- och kompetensstudie inom livsmedelssektorn 2018” har tagits fram inom ramen för ett gemensamt projekt, där Lantbrukarnas riksförbund, Livsmedelsföretagen och Arbetsförmedlingen deltar. Syftet med projektet är att undersöka hur livsmedelssektorns efterfrågan och arbetsmarknadens utbud på arbetskraft kan matchas. Förstudien är avslutad och tanken är att samarbetet ska fördjupas och resultera i ett treårigt projekt. Projektet har finansierats med medel från LRF och branscherna samt Europeiska socialfonden, ESF, med två miljoner kronor.

Carina Malm

 

 

Senaste nytt

Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Andelen vegetarianer, veganer och flexitarianer har minskat, inte minst bland unga, samtidigt ökar intresset för hybridprodukter.
hybrid
Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Estrella firar midsommar med snacksvisor

Estrella vill höja midsommarstämningen genom att lansera ett vishäfte med festliga snacksvisor – att sjunga till chipsskålen.
Estrella_Snacksvisor_Pressbild_1920x1080
Estrella firar midsommar med snacksvisor

Paulig investerar i hållbar saffransproduktion

Svenska BlueRedGold tar in 31 miljoner i en investeringsrunda för att utveckla ett skalbart inomhussystem för åretruntodling av saffran.
saffran2hoÌ_g fotograf Markus Engstrand
Paulig investerar i hållbar saffransproduktion

Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Över 35 ton jordgubbar har kontrollerats, bland annat för att säkerställa att ursprungsmärkningen stämmer och att företagen är registrerade.
gubbar
Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår