Inom ett år skapas 40.000 nya jobb inom livsmedelsproduktionen i Sverige. På fem års sikt handlar det om hela 57.000 nya arbetstillfällen. Det visar en ny rapport om branschens behov av arbetskraft från LRF och Livsmedelsföretagen.
De nya jobben finns inom allt ifrån råvaruproduktion i form av jordbruk och trädgård, till förädling som bagerier och mejerier. Det visar rapporten ”Arbetskrafts- och kompetensstudie inom livsmedelssektorn 2018”, som bottnar i Sveriges livsmedelsstrategi och kravet på en ökad matproduktion.
”Livsmedelsföretagen har ett stort behov av att rekrytera för att kunna öka produktionen. Samtidigt avstår drygt vartannat företag från att rekrytera på grund av svårigheter att hitta rätt kompetens. Att hjälpa duktiga personer att hitta vägar in i livsmedelsbranschen så att företagen får den kompetens de behöver är avgörande för svensk livsmedelsproduktion”, säger Björn Hellman, VD på Livsmedelsföretagen.
”Livsmedelsproduktionen, med jordbruk, trädgård och livsmedelsindustrier, är viktig för Sverige av flera skäl. Dels förses befolkningen med mat, dels bidrar sektorn med mycket pengar till landets ekonomi, och det viktigaste av allt, jobben finns verkligen i hela landet. Utmaningen för företagen är att hitta rätt kompetens”, säger Anders Källström, VD och koncernchef, Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
Enligt rapporten heltidssysselsätts idag 117.000 personer i inom Sveriges matproduktion. Totalt omsätter jordbruket 65 miljarder kronor per år och livsmedelsindustrin 177 miljarder kronor. Bara lönerna för de 57.000 nya jobben skapar ytterligare intäkter till samhället om närmare 9 miljarder kronor, visar beräkningar gjorda av LRF.
De många nya jobben som skapas ger en hög efterfrågan på personal, till exempel uppges nio av tio trädgårdsmästare ha svårt att hitta arbetskraft. En företagare som är på gång att anställa, är Magdalena Hermelin, grönsaksodlare och entreprenör i Östergötland.
”Ibland känns det som om tillgången och efterfrågan inte alltid matchas på arbetsmarknaden. För att vi företagare inom det gröna näringslivet ska bli mer attraktiva som arbetsgivare, krävs att vi ännu mer visar vilken potential som finns i yrkena i matproduktionen”, säger Magdalena Hermelin.
Rapporten ”Arbetskrafts- och kompetensstudie inom livsmedelssektorn 2018” har tagits fram inom ramen för ett gemensamt projekt, där Lantbrukarnas riksförbund, Livsmedelsföretagen och Arbetsförmedlingen deltar. Syftet med projektet är att undersöka hur livsmedelssektorns efterfrågan och arbetsmarknadens utbud på arbetskraft kan matchas. Förstudien är avslutad och tanken är att samarbetet ska fördjupas och resultera i ett treårigt projekt. Projektet har finansierats med medel från LRF och branscherna samt Europeiska socialfonden, ESF, med två miljoner kronor.
Carina Malm