Årets svenska äppelskörd förväntas bli rekordstor

PUBLICERAD: 25 september 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Andelen mark som används till äppelodling har ökat med 12 procent de senaste sex åren, enligt statistik från Jordbruksverket. Även antalet odlare har ökat under samma tid, från 236 till 284. Var fjärde äpple som säljs i butik är idag odlat i Sverige. 

Enligt Sten Olsson, ordförande för LRF Trädgårds fruktsektion, är den positiva utvecklingen ett resultat av fruktodlarnas målmedvetna arbete för att öka produktionen, och att konsumenterna har tagit de svenska äpplena till sina hjärtan.  

”Efterfrågan har stigit rejält de fem till tio senaste åren, konsumenterna har fått ökat förtroende för våra produkter. Vi har fått flera nya företag med ganska stora odlingar. Det är möjligt då det finns en marknad och ett intresse för svensk frukt i Sverige. Dessutom är företagen effektiva och kan producera till konkurrenskraftiga kostnader.

Den torra sommaren kom tillväxten av frukt igång ordentligt först efter regnen i slutet av augusti. 

”Mognadsprocessen gick väldigt fort men nu har läget stabiliserat sig. Skörden är i full gång, nu gäller det att hinna med att plocka.” 

Som en bieffekt av det torra vädret blev äpplena mindre i storleken än vanligt, men det problemet är nu på väg att lösa sig tack vare den kraftiga tillväxten som skett de senaste veckorna, enligt Sten Olsson.

2017 skördades drygt 22.100 ton äpplen i Sverige och året innan 24.500 ton. Idag odlas äpplen på 1.532 hektar och varje hektar kan ge upp till 288.000 äpplen per skörd, enligt Jordbruksverkets statistik.

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)