Livsmedelskoncernen Greenfood, som är specialiserad på hälsosam mat, har låtit Sifo undersöka svenskarnas syn på hälsa och mat. I undersökningen uppger varannan i åldersgruppen 16-34 år att de vill ändra sina matvanor, mot 23 procent i åldern 56-79 år.
Undersökningen visar även att det finns stora skillnader mellan ungas och äldres syn på vad som är hälsosam mat. Samtidigt finns en samsyn på vissa livsmedels hälsoeffekter, som frukt, grönsaker och nötter. Hela 84 procent av de intervjuade svarar att de planerar att äta mer grönsaker och frukt. Siffran gäller samtliga ålderskategorier.
54 procent av de äldre tycker att fisk är hälsosamt mot endast 33 procent av de yngre. Äldre är även mer positiva till ljust kött, som kyckling, medan de yngre istället anser att vegetariska och ekologiska livsmedel är mer hälsosamma.
Undersökningen visar också att det främst är sockerkonsumtionen som unga vill minska på. De vill även äta mindre fett och animaliska proteiner.
Livsmedlen som unga planerar att välja bort:
1. Socker (88 %)
2. Bröd, pasta och andra kolhydratrika produkter (51 %)
3. Fett (33 %)
4. Animaliskt protein (33 %)
5. Charkprodukter (30 %)
6. Mejeriprodukter (21 %)
Enligt undersökningen är den främsta anledningen till att äta hälsosamt att man vill minska risken för att drabbas av sjukdomar. Hälsosam mat anses också motverka viktuppgång samt göra oss gladare och piggare.
Carina Malm